Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните на лука: Kак да получите добра реколта от лук

19 юни 2024, 13:00 часа

Лукът е доста често срещан зеленчук в нашите градини, който не изисква особено внимание. Но все пак отглеждането му изисква спазване на определена технология.

Тайна 1. Време за засаждане и избор на семена от лук

Лукът е добре да се засажда в края на есента, като се избират малки луковици с диаметър до 1 см.

Това се дължи на следните причини:

·       лъкът не образува пера;

·       щетите от луковата муха са минимални

·       луковиците узряват по-рано в сравнение с пролетните сеитби.

·       спестяване на време през пролетта, когато градинарите имат много работа и проблеми.

Къде в градината растат най-големите глави лук?

Тайна 2. Характеристики на грижата за лехите с лук

Основните важни мерки за грижа за лука са:

·       Окопаване на лехите и плевене. Окопаването зависи от вида на почвата: гъстата почва трябва да се окопава по-често. Плевенето е необходимо, когато се появят първите малки издънки, когато се появи обилен растеж на плевелите.

·       Поливането трябва да започне, когато почвата е изсъхнала от пролетната влага. По време на формирането на луковиците трябва да има достатъчно влага, за да се получат хубави големи лукчета. Когато луковиците започнат да узряват, поливането спира.

·       Разреждането на растенията се извършва селективно. Когато засаждате разсад през есента, не е нужно да спестявате посадъчен материал, по-добре е да разредите разсада през пролетта.

·       Подхранване. При подготовката на лехите се използват компост и пепел. В бъдеще можете да използвате универсални минерални торове или специални, предназначени за чесън и лук. Торенето се извършва веднъж през май.

Тайна 3. Характеристики на прибиране на лук

Важно е да приберете реколтата своевременно и да я подготвите за съхранение.

·       Признаците, че можете да започнете да прибирате лука са: перата са мъртви, люспите на луковиците се виждат, луковиците могат лесно да се извадят от лехата.

·       Удобно е да приберете цялата реколта наведнъж, но можете да я приберете постепенно, ако узряването е неравномерно. Ако забавите прибирането на реколтата, луковиците ще започнат да се вкореняват отново.

·       За да приберете лука, изберете сухо време. Препоръчително е събраната реколта да се остави на слънце за 2-3 дни, за да изсъхне добре. Освен това, ултравиолетовата светлина насърчава дезинфекцията, което ще има благоприятен ефект по време на съхранение.

Най-важното при отглеждане на ЛУК в градината, за да имате голям успех

·       Ако имате таван, най-добрият избор би бил да поставите събрания лук там и да го оставите да изсъхне. Добре изсушеният лук ще издържи по-дълго и ще се запази по-добре.

·       Готовността се определя от състоянието на шията: ако е суха, лукът е готов и можете да го приберете за съхранение. Ако шийката на лука е дебела, изсъхването ще отнеме повече време.

·       По-добре е да използвате такива екземпляри бързо, тъй като те не подлежат на дългосрочно съхранение. Можете да съхранявате лука в мрежи, на плитки или в кутии. Зависи от личните предпочитания на домакинята.

Ако изберете семената разумно, правилно изберете мястото за засаждане на лука и внимателно се грижите за растението в бъдеще, реколтата със сигурност ще ви зарадва с изобилието си. С правилна грижа можете да ядете лук, отгледан на собствения ви парцел до късна пролет.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес