Видове чушки и как да ги разпознаете

8772
Видове чушки и как да ги разпознаете
Снимка: iStock

Чушките са едни от най-често срещаните зеленчуци в домашната градина. За градинарите с големи пространства може да е особено трудно да започнат ранно с растения като чушките, а и етикетите на растенията може да се загубят. Докато някои градинари чакат търпеливо, докато плодовете се появят по-късно през сезона, други може да са нетърпеливи да идентифицират и разграничат видовете чушки, които са засадили много по-рано.

Грижа за реколтата от чушки и съхранение

По какво се различават растенията пипер?

Има няколко различни типа и вида чушки, които производителите могат да изберат за своите градини. Видовете на тези растения ще повлияят на техния размер, форма, външен вид на цветя и понякога на външния вид на листата. Така че е добре да знаете какво да очаквате.

Как да разпознаем различните видове?

В много случаи разликите между чушките от рода Capsicum могат да бъдат минимални. Първата стъпка за идентифициране на растения от пипер е да се запознаете със семената. Когато засаждате смес от семена, опитайте да ги разделите по цвят. Често семена, които са много светли или бледи на цвят, са за сладки или по-малко пикантни видове пипер, докато по-тъмните семена могат да принадлежат към тези, които са по-люти.

Когато вече семената са покълнали, определянето на вида на расението може да стане малко по-трудно. Някои специфични сортове пипер имат характеристики, които ги правят по-разпознаваеми, като пъстри листа, повечето видове изглеждат относително сходни.

Тайни за отглеждане на добра реколта от чушки

Чушките стават доста по-разпознаваеми и различими, когато започнат да цъфтят. Сред най-често засажданите пиперки в домашната градина са видовете „аннум“. Тези чушки включват звънец, поблано и халапеньо. Този вид пипер се характеризира с плътните си бели цветове.

Вид, „chinense“ също е доста популярен и е ценен заради своя вкус. Чушки като Carolina Reaper и Scotch Bonnet също произвеждат твърди бели цветя. Въпреки това, за разлика от техните меки събратя, центровете на тези цветя обикновено са тъмни на цвят.

Други видове като baccatum, cardenasii и frutescens се различават от чушките с бели цветя както по цветен модел, така и по цвят. Въпреки че тази информация не може да идентифицира растения от пипер от един и същи вид, тя може да помогне на производителите, които са засадили няколко вида в една и съща градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Плодове и зеленчуци за засаждане през МАЙ в градината

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com