Забравете за мухъла в саксията с тези лесни трикове!

4959
Забравете за мухъла в саксията с тези лесни трикове!
Снимка: iStock

Любителите на цветята знаят колко е важно да поддържат почвата в саксията здрава, за да могат цветята да растат силни и красиви. Но, за съжаление, мухълът може да нанесе големи вреди в това отношение.

По принцип, мухълът е често срещан проблем при саксийните растения, особено във влажна среда. За да го премахнете, е важно да разберете основната причина за проблема, която може да бъде прекомерна влажност, липса на вентилация или неподходяща почва.

Ефикасен начин за премахване на мухъл е да извадите растението от саксията и да измиете корените под течаща вода. Също е препоръчително да смените почвата в саксията и да добавите слой камъчета на дъното, за да подобрите дренажа. Друг вариант е да използвате естествени фунгициди, като масло от нийм (индийска азадирахта) или сода за хляб, разредена във вода. Още е важно средата да се проветрява и да бъде избягвано преполиването на растенията. Въобще, следвайки някои ефикасни и практични съвети, може да успеете да премахнете мухъла и да запазите цветята си здрави. Иначе има реален риск да се наложи да изхвърлите саксията и да започнете с нова.

Какво е важно да знаете?

1. Мухълът е гъбичка, която се развива във влажна среда с лоша вентилация. Може да се появи в различни цветове и текстури - бяло, черно, зелено или сиво. Когато присъства в почвата за саксии, мухълът може да повлияе крайно отрицателно на усвояването на хранителни вещества от корените на растенията, причинявайки увяхване, пожълтяване на листата и дори смърт на растението.

Всеки път, когато поливате цветята, слагайте това във водата и ще останете изненадани от резултата

2. За да определите дали е налице мухъл, наблюдавайте дали има белезникав или зеленикав слой на повърхността на почвата и/или от саксията се носи неприятна миризма. Също се вглеждайте внимателно за признаци на слабост или заболяване в растенията.

3. Информирайте се за причините на появата на мухъл в почвата за саксии. Те може да са различни: излишна вода, липса на слънчева светлина, липса на вентилация или използване на неподходящ субстрат.

4. За да предотвратите появата на мухъл в почвата на саксиите, е важно да следвате някои основни предпазни мерки, например: поливане на растенията с правилно количество вода, избягване на натрупването на влага, като изберете подходящ субстрат за всеки вид растение, намиране на подходящо място за поставяне на саксията - с добро проветряване и осветление.

5. За да отстраните мухъла от почвата в саксиите, може да използвате разтвор от вода и ябълков оцет в равни части. Просто полейте растението с този разтвор и го оставете да изсъхне на слънце за няколко часа (само не мокрете листата и стъблата, поливайте единствено почвата!). След това отстранете горния слой пръст и го сменете с нов.

Колко често трябва да поливаме цветята според сезоните?

6. В допълнение към разтвора с вода и оцет, съществуват други естествени, натурални и домашни алтернативи за премахване на мухъл от саксиите. Една от тях се състои в използването на натриев бикарбонат, който може да се смеси с вода и да се нанесе върху почвата в саксията. Друг вариант е да използвате етерично масло от чаено дърво, което има противогъбични свойства и може да се добавя към водата за напояване.

7. Пазете саксиите си от мухъл: ето някои бързи съвети за предотвратяване на повторната му поява. За да попречите на повторното появяване на мухъл в почвата на вашите саксии, е наложително да поддържате растенията добре обгрижвани и да следвате съветите за превенция, които споменахме по-горе. Също може да използвате естествен фунгицид на базата на мед или сяра, който помага да се контролира появата на гъбички и бактерии в почвата за саксии. Сега просто приложете на практика тези съвети и пазете вашите растения винаги чисти от мухъл. Те несъмнено ще са ви безкрайно признателни и благодарни!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Напръскайте още сега с това и цяло лято ще забравите за листните въшки

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com