Заместител на моравата: Как да засадим пълзяща мащерка и какви са предимствата й

6251
Заместител на моравата: Как да засадим пълзяща мащерка и какви са предимствата й
Снимка: iStock

Много градинари избират да заменят жадната за вода трева с растения, които са устойчиви на суша. Идеален избор е използването на мащерка за заместване на тревата.

Как да използвате мащерката като заместител на моравата и защо мащерката е страхотна алтернатива на тревата? Нека разберем.

Още: Всичко за хербицидите и тяхната безопасна употреба в двора

Мащерка: Алтернатива на тревата

Тревата с пълзяща мащерка е не само устойчива на суша, но обикновено изисква много по-малко вода от традиционните тревни настилки. Устойчива е, върху нея може да се ходи и бързо се разпространява, за да запълни пространството. Като допълнителен бонус, мащерката цъфти дълготрайно в изобилие от лавандулови цветове.

Недостатъкът на засаждането на мащерка като заместител на моравата е цената. Засаждането на морава с пълзяща мащерка с растения, разположени на разстояние от 15-31 см. едно от друго, може да бъде скъпо. Вероятно затова обикновено се срещат само малки площи с пълзяща морава с мащерка. Повечето хора използват пълзяща мащерка, за да запълнят пътеките и около паветата на двора - по-малки площи от средния размер на моравата. Повечето сортове мащерка са толерантни към лек пешеходен трафик. Някои сортове, които да опитате във вашата морава с мащерка, включват:

  • Елфийска мащерка ( Thymus serpyllum 'Elfin')
  • Червена пълзяща мащерка ( Thymus coccineus )
  • Вълнеста мащерка ( Thymus pseudolanuginosus )
  • Можете също така да редувате сортове или да създадете модел, като засадите различен вид мащерка около границата на псевдо-моравата.

    Как да засадите мащерка като заместител на тревата

    Най-големият проблем при използването на мащерка за замяна на трева е работата, която ще положите за подготовката на мястото. Необходими са някои действия, за да се освободи района от цялата съществуваща трева.

  • Разбира се, винаги можете да използвате лесния, макар и не толкова екологичен метод на многократно приложение на хербицид.
  • Следващият вариант е доброто старо, разкопаване. Считайте го за доста работа.
  • И накрая, винаги можете да направите градина за "лазаня", като покриете цялата площ с черна пластмасова покривка, картон или много слоеве вестници, покрити със слама или дървени стърготини. Идеята тук е да се отреже цялата светлина за тревата и плевелите отдолу, като основно се задушат растенията. Този метод изисква търпение, тъй като са необходими два сезона, за да се унищожи напълно горната част и още повече, за да се унищожат всички корени.
  • Когато процесът по унищожаване приключи отстранете всички големи камъни или корени, преди да се опитате да засадите мащерката. Когато почвата е готова за обработка, добавете малко костно брашно или каменен фосфат заедно с малко компост към почвата и я обработете до около 15 см., тъй като мащерката има къси корени.

    Още: Жълт кантарион в градината: Ето как да се справите

    Преди засаждане се уверете, че растенията от мащерка са влажни. Засадете чепките на мащерката на около 20 см. една от друга и полейте добре. След това кажете сбогом на торенето, покриването със слама, редовното поливане и дори косенето, ако желаете. Някои хора наистина косят моравата с мащерка, след като цветята са преминали, но е добре да бъдете малко мързеливи и да оставите района такъв, какъвто е.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ГРАДИНАРСТВО:

    Добра грижа за стайните растения през пролетта

    Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

    Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

    Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

    Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

    Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

    Кои са златните правила при засаждане на моркови

    Време е да подрежете смокините: Ето как

    Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

    Как да засадим тиквички от разсад?

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com