X
 
 

Спасиха бедстващ бял щъркел в Спасителния център в Стара Загора (СНИМКИ)

6038 1
Спасиха бедстващ бял щъркел в Спасителния център в Стара Загора (СНИМКИ)
Снимка: Зелени Балкани
Днес в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" приет бедстващ бял щъркел. Той е спасен и докаран в центъра от района на Свиленград със съдействието на общинската администрация там. 

При прегледа на птицата ветеринарните лекари установяват, че тя е слаба и с проблем в едното крило.

През последните години все повече  могат да се видят бели щъркели през зимата в България. На места, като язовирите край централите на комплекса "Марица-изток" те са обичайна гледка. Тази година единични бройки за първи път се наблюдават и край българското европейско село на белия щъркел - Белозем, Пловдивска област.

Специалистите не могат да се ангажират защо числеността на белите щъркели в България през зимата се увеличава, но е факт, че птиците мигрират заради храната. А при топли зими и незамръзнали водоеми, в които могат да си намират храна, щъркелите не поемат дългия и опасен път на миграцията на юг и остават да чакат  пролетта на Стария континент. 

За пострадали щъркели и други диви птици и бозайници сигналите се отправят към регионалните инспекции за опазване на околната среда, на телефон 112 или на телефона на Спасителния център за диви животни в Стара Загора 042/60 77 41. 

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално