"Свободна книжарница" за 24 май

22078

С всяко следващо събитие се включват все повече и повече хора и се оказва, че изправени пред кризата, която не е само икономическа, хората започват да търсят все по-често алтернативи на сегашното статукво, каза Петър Пиперков, студент по икономика, един от организаторите на днешната "Свободна книжарница" от инициативата "Бъди промяната!" в градинката пред Народния театър в София.

Свободната книжарница се прави за първи път, но цялата инициатива със свободния пазар се случва през последните 10-15 година, основната идея е споделянето на книгите и това е солидарност, а не благотворителност, коментира той.

Проф. Илчев: Разпарчетосваме националното богатство

Улисани в дребнави крамоли, угрижени как да разпарчетосаме националното богатство, сме изложени на опасността да загубим най-ценното, з...

Тя не се уповава нито на държавата, нито на пазарната икономика, опитваме се да намерим алтернативни начини на организация според принципите на пряката демокрация и солидарната икономика. Всъщност, тази инициатива е проявление именно на тези идеи. На въпрос дали знае за една интересна мисъл, изказана днес официално на честването на 24 май през паметника на братята Кирил и Методий от писателя Георги Господинов. Той предрече, че ако финансистите бяха чели повече книги, кризата нямаше да е толкова тежка. "Проблемът не е, че финансистите са чели малко, той е в самата система на неолиберален капитализъм, в рамките на който държавата се е сляла с икономическата олигархия и управлява без да ни попита какво искаме". Все повече хора стават наясно със ситуацията, добави той.

Още нищо не съм си избрала, донесох тук много книги от фентъзи жанра и любовни романи, сподели Яна Ангелова. Искам да взема малко детски книжки за племенниците и нещо за мен. С удоволствие бих донесла пак книги и на други места на свободната книжарница, всеки има книги в къщи, които не чете, не виждам защо да не ги донесе тук и да ги сподели с другите, добави тя. Преди имаше друга инициативи, разказа Яна - пътешестващите книги, регистрира се книгата и се слага една лепенка на нея, която указва, че тя не трябва да се задържа след като се прочете, а да се даде на друг, да пътешества.

Мартина и Деница са на 6 година и 7 година, знаят буквите, но още им четат книжки. И двете са гушнали по една детска книжка и са много щастливи на това място. Деница още не е прочела сама нищо, но любимата й книга е "Писма от Феликс", тя без проблем изрецитира буквите от азбуката и с лекота назова имената на създателите й – братята Кирил и Методий.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини