6 храни и напитки, които никога не трябва да консумирате на празен стомах

6408
6 храни и напитки, които никога не трябва да консумирате на празен стомах
Снимка: iStock/Guliver

Не винаги е добре да ядем точно това, което искаме. Първото хранене, когато се събудим, има огромно влияние върху целия ни ден. Това, което ядем, се отразява не само на нашето благополучие, но и на функционирането на тялото ни. Едно е сигурно: не започвайте деня си с тези няколко храни и никога не ги яжте на празен стомах. Това е изключително лоша идея.

1. Кафе

Престъпление номер едно, което извършваме всяка сутрин. На практика всички ние (с някои изключения) посягаме към чаша кафе след събуждане, най-добрият начин да се събудим. Пиенето на кафе на празен стомах не е най-добрият избор, не на последно място поради лошо храносмилане и киселинност. Ако добавим мляко или негов заместител към напитката си, ще създадем друг проблем – внезапен пик на нивото на кръвната захар. Пиенето на кафе твърде рано сутрин може да има обратен ефект от очакваното, тъй като сутрин тялото естествено има високи нива на кортизол, който е отговорен за стимулацията.

2. Кисело мляко

Яденето на млечни продукти, особено кисело мляко, на празен стомах не е много добра идея. На първо място, млечнокиселите бактерии напълно ще загубят своите полезни за здравето свойства при контакт с голямо количество храносмилателни сокове. За да предотвратите това, достатъчно е продуктът да се комбинира с други хранителни вещества, т.е. въглехидрати и мазнини. Ето защо е най-добре да използвате кисело мляко в комбинация с овесени ядки или пълнозърнести мюсли.

Яжте тези храни за закуска за нормална кръвна захар през целия ден

Някои храни, консумирани за закуска, могат да намалят нивата на кръвната захар през целия ден, като това помага за предотвратяване на х...

Учени: Предпочитанието към тези храни издава деменция

3. Захарни изделия

Въпреки че обикновено се смята, че захарта сутрин ще ни даде енергия и ще помогне да започнем деня добре, не е добра идея да ядете сладкиши сутрин. Най-добре е да изберете балансирани ястия за закуска, а не десерти.

4. Газирани напитки

Газираните захари са вредни за здравето ни по всяко време на деня, но когато се пият на празен стомах, могат да предизвикат неприятни стомашни усещания.

8 нездравословни храни, които всъщност не са вредни

Опасността от някои продукти за здравето (и фигурата) се оказва силно преувеличена. 1. Палмово масло Всякакви митове имаше за този пр...

Лекар: Перфектната закуска включва тези храни

5. Студени напитки

Въпреки че почти всеки е чувал за пиене на топла вода с лимон или загрята закваска от цвекло на празен стомах, изкушението да пиете хладни и освежаващи напитки е доста силно. Определено е по-добре да започнете деня с по-топло ястие или напитка. Пиенето на замразени или много студени течности може да увреди стомашната лигавица и да забави храносмилателните процеси през деня.

6. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са много полезни, когато се консумират в точното време. Въпреки това, не всеки трябва да започва деня си с вода с лимон. Киселите храни могат допълнително да увеличат производството на стомашна киселина. Консумираните големи количества цитрусови плодове също могат да забавят работата на храносмилателния тракт, поради високото съдържание на фруктоза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com