8 храни, които чистят артериите от холестерола

4438
8 храни, които чистят артериите от холестерола
Снимка: iStock

Не само за предотвратяване на развитието на сърдечни заболявания, но и за пречистване на артериите от холестерола, е необходимо в диетата да присъстват определени храни по-често. Една от основните причини за преждевременна смърт са сърдечно-съдовите заболявания.

Няма универсален лек за прочистване на артериите, но за да предотвратите запушването на кръвоносните съдове, медицинският портал The Health Site препоръчва консумацията на 8 храни, позовавайки се на специалисти. Списъкът включва следните продукти - овсена каша, мазни риби, боб, леща, авокадо, куркума, диня, шамфъстък.

8 храни, които чистят холестерола

Овесена каша - овесът е богат на диетични фибри, които чистят холестеролните плаки, отложени по стените на кръвоносните съдове. Затова е по-добре да започнете деня си с порция овесени ядки, съветват от медицинския портал.

Този знак по ноктите издава висок холестерол

Мазни риби - този продукт трябва да се яде поне два пъти седмично. Рибата е източник на мастни киселини. Почиства артериите и се бори със съдовата плака.

Рибата съдържа голямо количество витамини и микроелементи, сред които омега-3 мастните киселини. Те намаляват концентрацията на плака в кръвта и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Рибните продукти се препоръчват в диетата на хора, страдащи от скокове на кръвното налягане. Тауринът (аминокиселина) помага за нормализирането му. Хората, които искат да отслабнат, също трябва да ядат риба. От нея тялото получава протеин, който дава усещане за ситост за дълго време.

Рибеното масло е източник на витамини А и D. Първият действа като естествен антиоксидант. Приемът му в достатъчни количества подобрява състоянието на кожата, да удължите младостта и да подобрите настроението си. Вторият витамин е отговорен за правилното протичане на метаболитните процеси, стабилизира нивото на калций и фосфор в организма, което е важно за образуването на костна тъкан.

Леща - при повишено налягане кръвоносните съдове се увреждат и лещата може да ги неутрализира този ефект. Освен това е богата на протеини, магнезий, калий и фибри, които нормализират кръвното налягане.

Боб - има високо съдържание на фибри и антиоксиданти, което помага в борбата с възпалението и намалява риска от сърдечни заболявания.

Авокадо - плодът съдържа полиненаситени и моно мазнини, което е много полезно за здравето на сърдечния мускул и кръвоносните съдове.

Куркума -подправката е богата на куркумин, благодарение на който не се натрупват мастни натрупвания и артериите са винаги защитени.

Шамфъстък - той е отличен продукт за прочистване на артериите. Ядките съдържат голямо количество стероли, които понижават холестерола и са от съществено значение за поддържане здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Диня - нейната консумация възвръща еластичността на кръвоносните съдове и подобрява тяхната функционалност.

Лекар: Това е най-добрият десерт за холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com