Този знак по ноктите издава висок холестерол

65166
Този знак по ноктите издава висок холестерол
Снимка: iStock

Опасен симптом на висок холестерол в кръвта може да бъде появата на тъмни ивици под ноктите на ръцете или краката, съобщиха експерти от Американската академия на дерматологичната асоциация. Според експертите този необичаен симптом е свързан с увреждане на кръвоносните съдове. Освен това, когато се появят такива тъмни ивици, човек не изпитва никаква болка.

Как ноктите издават висок холестерол

В допълнение, ивиците по ноктите могат да бъдат много малки по размер, така че лесно могат да бъдат объркани с трески. Според учените връзката между този симптом и повишените нива на холестерола е многократно доказана, съобщава изданието The Health Site.

Лекар: Това е най-добрият десерт за холестерола

Ето защо специалистите съветват, ако под ноктите се появят такива тъмни ивици, незабавно да се консултирате с лекар, тъй като високите нива на холестерол могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания.

Признаци на висок холестерол

Междувременно високите нива на холестерол имат много други опасни прояви. Така че, според експерти от американската болница Mayo, предупредителните знаци включват също внезапно изтръпване и слабост в ръцете или краката. Според експертите така нареченият лош LDL (липопротеин с ниска плътност) холестерол може да се натрупва в стените на кръвоносните съдове, което причинява заболявания на сърдечно-съдовата система.

Aтеросклерозата или запушването на артериите възниква, когато мазнини, холестерол и други вредни вещества се натрупват в стените на кръвоносните съдове. Тези отлагания се наричат плака и с течение на времето могат напълно да блокират артерията и да причинят дискомфорт в крайниците. Атеросклерозата на артериите, водещи до мозъка, се характеризира с внезапно изтръпване или слабост в ръцете или краката, затруднен говор, както и временна загуба на зрение на едното око или увисване на лицевите мускули, споделят експертите от клиниката.

„Тези блокажи лишават тъканите от кръв и следователно от кислород, което може да доведе до увреждане на тъканите или смърт. Този процес често причинява инфаркт и инсулт”, обясняват специалистите. По правило появата на атеросклероза често се свързва с възрастта, но високите холестеролни нива могат да доведат до атеросклероза сред младите хора.

Сигнал за този проблем в тялото може да бъдат мастните туберкули по лицето - така наречените ксантоми. Те могат да се появят в областта на клепачите и да растат за няколко месеца. Друг симптом на висок холестерол може да са сивкаво-бели пръстени около роговицата на очите, които лекарите наричат роговична дъга. Междувременно всички тези признаци могат също да показват хиперхолестеролемия - наследствен фактор, при който черният дроб не разгражда добре излишните липиди.

Този знак на глезена издава висок холестерол

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com