Безработицата състарява мъжете

69185
Безработицата състарява мъжете
Снимка: Getty Images / Guliver

Британски учени установиха, че мъже, които са останали без работа за по-дълъг период от време, стареят по-бързо от връстниците си. Изводите си биолозите са направили на базата на намаляването на размера на теломерите на ДНК, пише БТА.

Подобен ефект не е бил наблюдаван сред безработните жени, участвали в същото изследване. Засега учените не са намерили обяснение на тези факти, но предвиждат допълнителни изследвания.

За лечебните свойства на ядките

Ежедневното ядене на ядки намалява риска от смъртност от различни заболявания с 20%, установиха учени. Статията, в която публикуват за...

"През последните години много учени са се опитвали да открият връзка между продължителната безработица и влошеното здравословно състояние. Ние станахме първите, които успяха да демонстрират наличието на тази връзка на клетъчно ниво.

Откритието поставя нови проблеми, които крие безработицата през младежките години. По тази причина социалните служби трябва да помагат на младежите да си намират работа, ако са загрижени за здравето им" - твърди Джесика Бакстън от Импириъл колидж в Лондон.

Бакстън и нейните колеги са изследвали над 5500 образци ДНК, които са били извлечени от клетките на мъже и жени от Финландия, родени през 1966 година. На всички тях на 31-годишна възраст са били направени пълни медицински изследвания.

Учените са установили, че теломерите, извлечени от клетките на мъжете, останали дълго без работа, са били много по-къси в някои нишки на ДНК, отколкото при останалите хора от изследването. Теломерите са крайните участъци ДНК от хромозомата, намираща се в ядрото на всяка клетка на човешкия организъм. При всяко делене на клетката те се скъсяват, а когато дължината им е недостатъчна за ново делене, клетката умира. Учените са открили, че теломерите при хората, които са били без работа продължително време, са по-къси, отколкото при другите здрави хора, участвали в изследването. А това означава, че безработицата по някакви причина е ускорила стареенето на безработните финландци.

Броколи предотвратява сърдечни проблеми

Изследване на американски експерти показва, че редовната консумация на броколи осигурява защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Уче...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com