Диабет: Тези зеленчуци са най-лоши за кръвната захар

69827
Диабет: Тези зеленчуци са най-лоши за кръвната захар
Снимка: iStock

Диагнозата диабет тип 2 изисква преразглеждане на диетата и въвеждането на някои промени в начина на живот. Това се дължи на факта, че кръвната захар, която обикновено се регулира от инсулина, се повишава в отговор на приема на храна. В това отношение някои храни оказват по-голямо влияние върху нивата на глюкозата от други. Гликемичният им индекс (ГИ) е показателят, който ще ви помогне да различите полезната от вредната във вашия случай. Стойността му показа скоростта, с която тялото разгражда приетата храна до глюкоза. Продуктите се оценяват като ниски, средни или високи.

В това отношение 5 на пръв поглед полезни зеленчука могат да навредят на диабетиците. Те включват моркови, картофи, пащърнак, цвекло и царевица.

Хранене при диабет

„Освен това, за тези, които произвеждат свой собствен инсулин, храните с висок ГИ могат да накарат тялото да се опита да произведе инсулинов скок, за да противодейства на бързодействащите въглехидрати. Последица от това е чувство на глад за два до три часа. Това състояние може да увеличи значително апетита. За хората със захарна болест подобна ситуация може да се окаже особено опасна, тъй като способността на организма да контролира нивата на глюкозата е намалена или отсъства напълно“, споделя диетологът Василиса Пономарева.

Учени: Тази ядка блокира диабета и предпазва сърцето

Специалистът допълва, че изброените по-горе зеленчуци не трябва напълно да се изключвате от диетата, тъй като тяхната хранителна стойност е твърде висока. Въпреки това, д-р Пономарева съветва да се внимава с плодовете и зеленчуците, тъй като стойностите на ГИ на тези групи храни могат да варират значително.

Неспазването на препоръките за хранене може да доведе до сериозни усложнения и влошаване на състоянието.

Експертът съветва и да се предприеме управление на приема на въглехидрати. Те имат най-голямо влияние върху нивата на глюкозата в кръвта. Затова е важно да се контролира консумацията им. Препоръчително е да избирате храни с нисък гликемичен индекс (GI), като зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Те ви позволяват постепенно да повишите нивото на глюкозата и да го поддържате стабилно.

Правилното планиране на диета играе важна роля за контролиране на заболяването. Но също така е важно храненето да се раздели на няколко малки хранения през деня. Това ще помогне да се поддържа стабилно ниво на глюкозата и да се избегнат скокове в нейните нива. Освен това е важно да се контролира общият прием на калории и да се следи съдържанието на мазнини и протеини.

Физическата активност е неразделна част от контролиране на коментираното заболяване. Редовните упражнения помагат за подобряване на инсулиновата чувствителност и понижаване на нивата на захарта. Препоръчително е да се отделят поне 150 минути за физическа активност на седмица, като е задължително да се включат анаеробни упражнения и тренировки.

Още: Диабет: Тази билка сваля кръвната захар и холестерола само за 2 часа

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалилист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com