Движението е здраве! Ето до какво ще доведе прекаленото седене

7227
Движението е здраве! Ето до какво ще доведе прекаленото седене
Снимка: iStock/Guliver

Всеки човек има различен начин на живот и по-точно ниво на активност. Едни работят от вкъщи, други – в офис пред компютъра, а трети просто прекарват твърде много време пред телевизора. Това води до преминаване към заседнал начин на живот, който по никакъв начин не допринася за доброто ви здравословно състояние, дори го влошава. Ако сте познали себе си в някоя от трите ситуации или има четвърта, която пак е свързана с много седене, определено трябва да направите промени с навиците си.

Вероятно чувате отвсякъде, че човек трябва да се движи повече, да спортува, да бъде активен. Това не са празни думи, а ключът към доброто психическо, емоционално и физическо здраве. Прекаленото седене може да има крайно отрицателни последствия, свързани с покачване на теглото, затлъстяване, диабет, проблеми със сърцето, със ставите и т.н. Неслучайно се препоръчва на всеки час да отделяте по 10 минути за почивка и раздвижване.

Проучване: Можем да намалим риска от COVID-19, като ходим по-бързо пеша

Хората, които ходят бавно, имат почти четири пъти по-голям шанс да умрат от COVID-19 в сравнение с тези, които ходят бързо и енергично,...

Освен това, не се учудвайте, ако от прекаленото седене се чувствате още по-изморени и никак не ви се става. Тялото лесно привиква към това състояние, ето защо не трябва да позволявате да се случи.

Когато тялото е дълго в седнало положение, в организма не се отделят ензими, които по принцип се отделят при натоварване на мускулите. Ето защо, за да бъдете по-енергични, трябва да се движите повече.

Дори да нямате възможност да спортувате, макар че това са по-скоро извинения, може да се разхождате повече, да правите упражнения вкъщи, да си вземете домашен любимец, който да ви ангажира с грижи и да не ви позволява да седите дълго време, да ходите пеша до работа.

 Всъщност, ходенето пеша се смята за едно от най-здравословни упражнения за цялото тяло, защото при него се активират всички мускули. Следете крачките си, определете даден максимум, който да постигате всеки ден. Това може да ви мотивира.

Половин час ходене на ден пази сърцето

Почти всеки лекар и експерт в света съветва хората от всички възрасти да ходят поне 30 минути на ден за здравословен живот. Според ново...

Друг начин да си осигурите повече движение е да оставите автомобила си пред блока и да тръгнете по задачи пеша или с транспорт, от който обаче да има определено разстояние, което да изминете вървейки. Колата е голямо удобство, но и никак не помага да се отървете от заседяването. Ако можете да се справите и без нея, направете го.

Всяка активност и движение е важно за пълноценното здраве. Дори да сте у дома, стойте далеч от дивана колкото е възможно. Чистете с прахосмукачката, вървете, докато говорите по телефона или нещо подобно. Стига да искате, ще намерите начин да се раздвижите. Изградете здравословен навик, който ще ви помогне да се чувствате по-добре на всяка възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com