Как се смъква кръвно без лекарства – ето няколко бързи решения

49366
Как се смъква кръвно без лекарства – ето няколко бързи решения
Снимка: iStock

Хипертонията е сред основните причини за настъпване на сърдечно-съдови инциденти, трайни увреждания и смърт. Тя е и на челно място в тъжната класация на най-разпространените заболявания в световен мащаб, засягайки не само възрастните, но все по-често и младите хора. Тя е наричана „тихият убиец“,  тъй като невинаги има ясни и отчетливи симптоми, често остава неоткрита и нелекувана дълго време, а това означава увреждане на цялостното здраве и органите, преди да бъде предприето лечение. Страдащите от високо кръвно налягане е необходимо да приемат медикаменти ежедневно, за да контролират състоянието си и да поддържат кръвното в нормални граници. Лекарствата, от една страна, костват средства на пациента, които в дългосрочен план далеч не са малко, от друга страна, приемът е свързан и със странични ефекти, каквито имат всички лекарства. И тъй като ежедневният прием на медикаменти не е най-приятното преживяване за пациентите, въпросът как се смъква кръвно без лекарства неминуемо излиза на преден ред.

Високо кръвно налягане? Решението е много просто - яжте това всеки ден

Как се смъква кръвно без лекарства?

Сред водещите методи за понижаване на кръвното налягане е свързаният с промяна в начина на живот и хранене – активност, движение, умерено и съобразено с възрастта и състоянието, отказ от прием на определени храни за сметка на други, ограничаване на количеството сол и захар, които пациентът консумира. Сред факторите, които помагат да се поддържа кръвното налягане в нормални граници, са:

  • Достатъчен и качествен сън в отпускаща обстановка и с нужното времетраене.
  • Избягване на стреса и отрицателните емоции и заменянето им с повече поводи за щастие и усмивки.
  • Осигуряване на необходимата почивка с редуване на активна и релаксираща почивка.
  • Отказ от вредните навици – тютюнопушене, алкохол. Около 16% от случаите на високо кръвно налягане по света са свързани с прекомерна консумация на алкохол. Това прави въздържанието от него от ключово значение за поддържане на налягането в нормални граници, а отказът от алкохол – отговор на въпроса как се смъква кръвно без лекарства.
  • Поддържане на общото добро здраве и лечение на други основни заболявания, които също допринасят за системното повишаване на кръвното налягане като например проблемите с бъбреците. Калият помага за освобождаването на натрия от тялото и облекчава натиска върху кръвоносните съдове, което го прави толкова важен за пациентите, страдащи от високо кръвно налягане.
  • Засилен прием на калий за сметка на натрия. Приемът на калий може да се увеличи чрез храненето или чрез хранителни добавки, а приемът на натрий може да бъде редуциран чрез отказ от солта. Преработените храни трябва да отстъпят място на свежите продукти.
  • Страдащите от високо кръвно налягане следва да намалят и приема на кофеин под всякаква форма – черен чай, кафе, кола. Кофеинът не просто води до повишаване на кръвното налягане, но и до изнервеност при прекомерна употреба и така влошава състоянието на хипертониците. Ясни и безспорни доказателства, че отрицателното въздействие на кофеина върху здравето на хипертониците няма, но краткосрочно кофеинът доказано увеличава кръвното налягане, което налага ограничения прием.
  • Борбата с излишните килограми също е път към осъществяване на контрол над кръвното налягане. Наднорменото тегло е рисков фактор. Свалянето на килограми понякога само по себе си пряко допринася за намаляване на кръвното налягане и е отговор на въпроса как се смъква кръвно без лекарства.

Лекар: Това е най-добрата риба за хората с високо кръвно

Народни средства, отговарящи на въпроса как се смъква кръвно без лекарства

Апелираме да не преустановявате медикаментозното и предписано от лекар лечение, без да се консултирате с него, дори да изпробвате народните средства и да откривате, че те действат.

1. Гореща вана – 15 минути са достатъчни, за да отпуснете душата и тялото си. Ако високото кръвно е причинено от стрес и напрежение, то това със сигурност помага.

2. Дихателни упражнения – поема се бавно и дълбоко въздух, задържа се няколко секунди и също така бавно се издиша.

3. Консумацията на голямо количество чесън също е народно средство за сваляне на високото кръвно налягане.

4. Прием на суроватъчен протеин, който помага да се поддържа кръвното налягане в нормални граници и подобрява функцията на кръвоносните съдове.

5. Прием на берберин, който не е познат в нашата народна медицина, но е традиционен за китайската медицина, увеличава производството на азотен оксид, което помага за намаляване на кръвното налягане.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com