Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е перфектната разлика между горна и долна граница на кръвното

08 декември 2023, 07:55 часа

Рано или късно може би всеки се сблъсква с измерването на кръвното налягане. И ако не го изпитате сами, тогава ще има близки, които трябва редовно да измерват кръвното си налягане. Причините за това могат да бъдат различни - не само проблеми със самото кръвно налягане или заболявания на сърдечно-съдовата система, но и други заболявания, като например диабет. Резултатите обаче все още трябва да бъдат интерпретирани по някакъв начин и да се разбере дали трябва да се направи нещо, или трябва да отидете на лекар или да вземете лекарство.

Различно кръвно налягане?

Артериалното налягане е силата, с която кръвта притиска стените на кръвоносните съдове. При измерването му се определят два вида: с всеки удар на сърцето кръвното налягане варира между най-високото (систолично) и най-ниското (диастолично). В разговорната реч те се наричат ​​горни и долни, но независимо един от друг, тези числа не означават нищо - те трябва да се оценяват като цяло.

Още: Билкар: Чаят от тези семена сваля кръвното и гони стреса

Горното число – систолично кръвно налягане – показва налягането в артериите в момента, когато сърцето се свива и изтласква кръв в артериите, а то зависи от силата на съкращението на сърцето, съпротивлението, оказвано от стените на кръвоносните съдове, и броя на сърдечните удари за единица време. Можем да кажем, че този показател отразява работата на сърцето, въпреки, че в този процес участват и други фактори.

Диастоличното ниво показва налягането в артериите в момента на отпускане на сърдечния мускул, то отразява тонуса на периферните съдове.

Какво трябва да бъде нормалното кръвно налягане?

Индикаторите за налягане са индивидуални и работещи, тоест нормални за конкретен човек, налягането може да бъде по-високо за някои и по-ниско за други. Въпреки това все още съществува определена средна норма.

Още: Лекар: Ако искате да свалите кръвното и холестерола с чесън, яжте го така

Бебета, деца и изключително възрастни хора, имат малко по-различни стандарти, но средните цифри за нормално кръвно налягане са 120 на 80 или 130 на 90. Това са средни цифри, може да са различни при различните хора. Например пациентите с диабет имат малко по-строги критерии - кръвното им налягане се счита за нормално, ако е 120 на 80, но не повече. А за много възрастен човек нормалното работно налягане може да е 140 на 90

Каква е перфектната разлика между горна и долна граница на кръвното?

Трябва да се вземе предвид връзката между горните и долните показатели за налягане. Според лекарите идеалната разлика между тях е в рамките на 40–50 mmHg. Това е например 120 над 80, 100 над 60, 110 над 70. Много ниско (40, 50, 30) по-ниско налягане е причина да се консултирате с лекар, може да означава сърдечни или други патологии, изтощение.

Увеличаването на разликата между долното и горното налягане също може да бъде следствие от остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. Твърде високото ниско налягане също не е норма - това показва, че съдовият тонус е повишен и това може да бъде изпълнено с инсулт или други усложнения. Малка разлика между горното и долното налягане може да показва наличието на атеросклероза на аортата (отлагане на холестерол в най-големия съд), увреждане на съдовете на бъбреците, аортна аневризма (патологично разширение на отделен участък от аортата с възможност за разкъсване или дисекция на стените поради прекомерно натоварване), анемия (намалено ниво на хемоглобина в кръвта) - и това не е целият списък от патологии.

Още: Лекар: Когато измервате кръвното си, винаги правете това

Колко често трябва да измервате кръвното си налягане?

Честотата на измерванията е индивидуална за всеки човек. Хората със сърдечно-съдови заболявания, белодробни заболявания и захарен диабет трябва редовно да следят кръвното си налягане. Пушачите също трябва редовно да измерват кръвното си налягане. В други случаи честотата на измерване на налягането ще зависи от оплакванията на пациента и препоръките на лекаря.

Измерването на кръвното налягане е задължително при хора, които имат някакви оплаквания, независимо дали имат известни заболявания. Чувствате се добре, но внезапно имате главоболие, световъртеж или задух? По-добре е да измерите налягането.

Този магнезий сваля кръвното

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес