Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви процедури премахват мастните бучки по очите?

17 юни 2024, 17:22 часа

Мастните тумори или липомите са доброкачествени тумори с жълт цвят. Те не са опасни за здравето и рядко се развиват в злокачествен тумор. Въпреки това е по-добре мастните бучки под очите да се отстраняват в началния етап на развитието им, докато са малки и едва видими върху кожата.

Причини за образуване на мастни бучки по клепачите

Мазнините представляват натрупване на мастна тъкан, което се получава вследствие на метаболитни нарушения. Честото преяждане или небалансираното хранене, което включва пържени, брашнени и мазни храни, е една от причините за появата им.

Нарастването на мастната тъкан става на фона на заболявания на черния дроб, панкреаса и щитовидната жлеза, захарен диабет. Рязкото увеличаване, намаляване на хормоните също влияе върху образуването на мастни бучки. Особено често те се появяват по време на пубертета и менопаузата.

Вредните навици отслабват имунитета на организма, което води до развитие на различни заболявания, включително мастни тумори. Те също така могат да бъдат унаследени.

Предупредителните знаци в очите, които подсказват за сериозни здравословни проблеми

Как да премахнете мастните бучки по очите?

Самостоятелното отстраняване на мастни бучки е опасно за вашето здраве. Процедурата може да предизвика инфекция, да влоши зрението или да увеличи липома. Не е желателно да прилагате различни отвари, мехлеми и други средства, без да се консултирате с лекар.

Ако имате мастни образувания по клепачите или по други части на тялото си, посетете дерматолог. Първо, лекарят ще ги прегледа и опипа. Ако е необходимо ще ви изпрати да направите биохимичен и общ кръвен тест, хормонални изследвания. След прегледа лекарят ще избере метода за отстраняване на мазнините.

1. Хирургическа операция. Използва се в тежки случаи, когато липомът стане голям, причинява болка и дискомфорт. На пациента се инжектира местна анестезия, отстранява се мазнината, зашива се раната и се поставя превръзка. Възстановителният период трае 2-3 седмици. Преди операцията се назначава допълнително изследване за наличие на вирусни и венерически заболявания.

Как да премахнете мастна бучка под окото?

2. Лазерно отстраняване. Процедурата е безболезнена, не оставя белези и следи, изключва рецидиви. Високопрецизният лазер ви позволява да отстраните липомите за 20-30 мин.

3. Медикаментозен метод. Ако мастните бучки са с малък размер, във вътрешността на тумора се инжектират специални лекарства, които го унищожават. Резултатът е забележим след 2-3 месеца. Минусът е, че не винаги помага.

4. Електрокоагулация. Липомите се каутеризират чрез прилагане на променлив ток върху кожата. След процедурата на мястото на раната се образува коричка, която не може да се отстрани. Тя се третира с антисептик. След 2-3 седмици коричката пада и по кожата няма следи или белези.

Изберете медицински заведения за процедурата. Не премахвайте мастни брадавици в салони за красота. Не забравяйте, че всички методи имат своите противопоказания и особености. Консултирайте се с вашия лекар и се вслушайте в неговите препоръки.

Не очаквайте, че липомите ще се разтворят от само себе си. Ако не бъдат лекувани навреме, те ще се превърнат в развъдник на бактерии и инфекции. Липомите ще се увеличат, кожата в областта на очите ще се възпали и зрението ви ще се влоши.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес