Предупредителните знаци в очите, които подсказват за сериозни здравословни проблеми

4130
Предупредителните знаци в очите, които подсказват за сериозни здравословни проблеми
Снимка: iStock

Казват, че очите ни винаги говорят истината. И не само в емоционален, но и във физически смисъл. Това е така, защото очите ни са способни да разкрият всякакви хронични здравословни проблеми, за много от които вероятно не знаете. Очите могат да ни подскажат сериозни проблеми като висок холестерол, инсулт или дори свръхактивна щитовидна жлеза. Всяко пожълтяване на окото трябва да се изследва, както и по-светла от обичайното вътрешна страна на долния клепач. Но кои са другите сигнали, че нещо не е наред, за които трябва да внимавате? 

Защо и как синята светлина ни вреди?

Пет симптома в областта на очите и около тях, които могат да разкрият пагубни здравословни състояния

1. Бели или жълти бучки в близост до очите

Ако имате бели или жълти бучки близо до клепачите или носа, това може да е признак за висок холестерол. Това са така наречените ксантелазмени отлагания. Ако ги видите си струва да проверите нивото на холестерола си с кръвен тест. Ако не се вземат мерки, високите нива на холестерола могат да се натрупат в стените на артериите и да ограничат притока на кръв към сърцето. Тогава се повишава рискът от образуване на съсиреци по тялото и също така се увеличава вероятността от коронарна болест на сърцето. Също така високите нива на холестерол могат да доведат до стесняване на артериите (атеросклероза), инсулт, сърдечен пристъп, периферно артериално заболяване или преходна исхемична атака – още известна като "малък инсулт".

2. Пожълтяване на очите

Ако бялото на окото ви пожълтее, това най-често означава високи нива на билирубин в кръвта, още известно като жълтеница. Жълтеницата може да бъде причинена от няколко фактора - от камъни в жлъчката до чернодробна инфекция или дори рак. Много е важно, ако имате жълт цвят в очите, да посетите личния си лекар възможно най-скоро.

Цветът на очите ни разкрива какви сме

3. Долният клепач е светъл на цвят

Ако дръпнете надолу долния си клепач, той трябва да е с червеникав/розов цвят. Но ако е с по-светъл нюанс, това може да насочва към по-ниска кръвна картина (анемия). Анемията има широк спектър от симптоми, включително умора, сърцебиене, недостиг на въздух и чувство на отпадналост. По-често срещана при жените, отколкото при мъжете, анемията често се дължи на недостиг на желязо. Ако не се лекува, това състояние може да ви направи по-склонни към инфекции и заболявания, тъй като недостигът на желязо засяга естествената защитна система на организма. Острата желязодефицитна анемия може да повиши риска от развитие на усложнения, като например сърдечна недостатъчност или ускорен сърдечен ритъм. Наблюдението е особено важно за бременните жени, тъй като тежката или нелекувана анемия може да доведе до по-висок риск от усложнения преди и след раждането.

Какъв цвят са наистина очите ми? Няма да повярвате, че грешите цвета на очите си

4. Нарушено зрение

Липсата на зрителни полета понякога може да насочва към инсулт. Зрението е сложен неврологичен процес със специална зона в мозъка и няколко нерва, които контролират движенията на очите и зениците. Ако получите инсулт (кръвоизлив в мозъка или липса на кръв в част от мозъка) в една от тези области, зрението ви ще бъде засегнато. Това може да не е очевидно, докато не се изследва зрението ви. Ако движенията на очите ви са засегнати, може да получите двойно виждане, тъй като движенията на двете очи не са синхронизирани. Инсултът може да има различни последици за тялото в зависимост от това коя част на мозъка е увредена. Той може да причини слабост в едната страна, проблеми с говора и дори да промени начина, по който мислите и чувствате. Някои хора имат късмет, че инсултът им причинява сравнително малко увреждания и симптомите преминават бързо, но за съжаление други могат да бъдат засегнати толкова тежко, че да станат зависими от други хора. Около един на всеки осем души, преживели инсулт, умират в рамките на 30 дни. Ето защо, ако някой има съмнения за инсулт, е важно да потърси медицинска помощ възможно най-скоро.

5 сигурни начина да се отървем от подпухналите очи

5. Изпъкнали очи

Изпъкналите очи могат да бъдат притеснителен симптом, който често сигнализира за свръхактивна щитовидна жлеза. Според проучване един на всеки трима души, които имат свръхактивна щитовидна жлеза, ще има очно заболяване на щитовидната жлеза - известно още като очно заболяване на Грейвс. При болестта на Грейвс очите изглеждат изпъкнали (екзофталм), очите са сухи и зърнести и може да има двойно виждане. Ако това се случи, ще трябва да посетите офталмолог (специалист по очни болести). За щастие, много от случаите са сравнително леки и се подобряват с лечението на свръхактивната щитовидна жлеза, но при един на всеки 20-30 случая съществува реален риск от ослепяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Каква дневна доза ленено семе е полезна за организма ни?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com