Какво месо е най-добре да се яде при диабет?

71078
Какво месо е най-добре да се яде при диабет?
Снимка: iStock

Министерство на здравеопазването определя диабета като социално значимо заболяване, свързано с намалено или липсващо производство на инсулин от панкреаса и повишено ниво на глюкозата в кръвта, налагащо лекарска консултация и лечение за недопускане на тежки усложнения.

В световен мащаб диабетът е едно от най-честите заболявания – диагнозата е поставена на около 350 милиона души, като на всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет. У нас статистиката не е по-лицеприятна – счита се, че около половин милион българи страдат от диабет, но немалка част от тях изобщо не подозират за заболяването до появата на тежки последствия и симптоми, което затруднява своевременното и надеждно лечение.

Необходима е профилактика, която включва не само профилактично измерване на нивата на кръвната захар по време на ежегодните профилактични прегледи, задължителни за всеки пациент, но и промяна в начина на живот и хранене, която може да облекчи състоянието и да допринесе за подобряване на здравето.

Повечето, засегнати от диабет, знаят за вредата, която им причинява консумацията на сладки и тестени храни, както и че месото следва да е техен първи избор на храна. Какво месо е най-добре да се яде при диабет обаче и какви са ползите от консумацията на месо?

Какво месо е най-добре да се яде при диабет?

Като цяло, ако трябва да обобщим, постното месо е най-добрата алтернатива за хора с диабет. Мазните и преработени меса съдържат нездравословни мазнини, които могат да повишат нивата на лош холестерол в кръвта, риска от сърдечни заболявания и да влошат здравословното състояние на страдащите от диабет.

Американската диабетна асоциация и Американската диетична асоциация препоръчват като най-подходящи за диабетиците въз основа на съдържанието на протеини, мазнини и калории, следните видове меса:

Диабет: 4 тревожни симптома с краката, които всеки трябва да знае

-          Постно месо

Като такова може да определим само пилешки и пуешки гърди при това приготвени без кожата. В тях се съдържа само 1 гр. мазнини. Нито един друг вариант на месото не може да бъде определен като постен.

-          Чисто месо

Ако се колебаете какво да разбирате под даденото определение „чисто месо“, като такова са дефинирани дълъг списък от меса – всякакъв вид птици – пиле, пуйка, кокошка и други, но без кожата, дивеч, постно свинско месо, като прясна, консервирана, сушена или варена шунка  и канадски бекон, при говеждото месо – филето и пържолата от хълбока,  както и телешкото месо, но без телешки котлети, които не се препоръчват на страдащите от диабет.

От всички посочени меса според специалистите следва да се избира пилешко без кожа винаги, когато е възможно, тъй като се счита за най-подходящото при диабет.

Кои меса трябва да се консумират внимателно при диабет?

Страдащите от диабет е важно да знаят освен какво месо е най-добре да се яде при диабет и консумацията на кои видове меса следва да се ограничи, както и кои да се избягват като цяло.

Специалистите препоръчват да ограничите консумацията на следните видове меса, ако страдате от диабет, като ги поставяте по-рядко на трапезата си: мляно говеждо месо, печено агнешко и котлети или бут от агне, телешки котлети, всички видове птици с кожата, свински пържоли, печено филе и котлети, черен дроб, сърце, бъбреци и други дреболии.

Диабет: Тези зеленчуци са най-лоши за кръвната захар

Консумацията на кои видове меса следва да се преустанови при диабет?

Сред видове меса, чиято консумация следва да се ограничи до абсолютен минимум или като цяло да се избягва, тъй като съдържат много мазнини и могат да влошат състоянието и симптомите на страдащите от диабет, както и да увеличат риска от усложнения, са преработените и мазните. Такива са: свинско месо, агнешкото мляно месо, различни преработени меса като салам, луканки, кренвирши, наденички и други под общото наименование колбаси включително различни пастети и други продукти, съдържащи преработено месо. Те са богати на вредни мазнини, на сол, на консерванти, оцветители, подобрители, които не носят ползи, а вреда на здравето на страдащите от диабет.

Нещо повече – според специалистите консумацията дори на малки количества червено месо може да увеличи риска от диабет. Проучване от 2020 г. показа, че само 50 гр. червено месо всеки ден може да повиши риска от диабет с 11%. Страдащите от диабет пък следва изцяло да избягват червеното месо, за да не влошат състоянието си. 

Важно е да се обмисли добре и начинът на приготвяне на месото. Вареното и печеното са много по-ценни за диабетика от пърженото и панираното, пълни с вредни мазнини.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com