Кои са "забранените храни" при ставни болки

76426
Кои са "забранените храни" при ставни болки
Снимка: iStock/Guliver

Ставните болки, особено причинени от възпаление, са чест проблем, който може сериозно да засегне качеството на живот. Ограничената подвижност и болезнеността могат да бъдат резултат от възпалителни процеси в ставите. Интересно е, че храната, която консумираме, може да оказва пряко влияние върху този проблем. В тази статия ще разгледаме "забранените храни" - тези, които могат да допринесат за ставни болки. Ето и кои са те.

1. Пържени картофи

Не само че пържените картофи не са най-здравословният избор, но и увеличават риска от възпаление в ставите. Заменете ги със здравословни алтернативи и ще усетите разликата.

Яжте и пийте това при болки в ставите

2. Бял хляб

Рафинираните бели брашна стимулират възпалителни процеси в ставите. Избирайте хляб от пълнозърнесто брашно, който предоставя полезни хранителни вещества и не предизвиква възпаления.

3. Сметана за кафе

Продуктите с високо съдържание на транс мазнини, като сметаната за кафе, могат да стимулират възпалителни реакции в ставите. Избягвайте ги, за да намалите риска от болки.

болки в ставите

4. Понички и други тестени закуски

Тестените закуски, особено тези с рафинирано бяло брашно и захар, могат да допринесат за възпаления и повишена болезненост в ставите. Оптимизирайте закуските си със здравословни алтернативи.

5. Прекомерна употреба на алкохол

Алкохолните напитки в големи количества могат да бъдат основен фактор за възпалителни процеси в ставите. Умереност в консумацията може да помогне за намаляване на риска.

Косопад и болки в ставите - лекар разкри какъв дефицит издават

6. Крекери

Някои крекери съдържат рафинирано бяло брашно, захар и транс мазнини, които могат да усилват възпалителния отговор. Изберете здравословни варианти без излишни добавки.

7. Зърнени закуски

Внимавайте със зърнените закуски, които съдържат рафинирано бяло брашно. Тези с високо съдържание на фибри и пълнозърнести храни, които поддържат ставите в добро здраве, са за предпочитане.

8. Бекон

Беконът, богат на наситени мазнини, може да тежи на ставите и да предизвика възпалителни процеси. Разнообразете закуските си с по-леки и здравословни варианти.

Болки в ставите - с този лек с чесън ще забравите за тях

9. Подсладено кисело мляко

Добавената рафинирана захар в подсладеното кисело мляко може да допринесе за възпалителни реакции в ставите. Избягвайте го или избирайте натурални подсладители.

10. Зърнени барчета

Някои зърнени барчета могат да съдържат излишни добавки и транс мазнини. Внимавайте с избора си и избирайте тези с минимално преработени съставки.

Променете хранителните си навици, за да поддържате ставите си здрави. Избягвайте "забранените храни", които могат да допринесат за болка в ставите. Възможно е малка корекция в диетата ви да направи голяма разлика в управлението на ставните проблеми. 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави правилната диагноза!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com