Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, ако ядете картофи

61598
Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, ако ядете картофи
Снимка: iStock

Варени, пържени или печени - картофите са един от зеленчуците, които най-често присъстват в диетата ни. Факт е, че те са доста калорични.

Освен това някои ястия, особено тези, принадлежащи към категорията за бързо хранене, дори не са подходящи за консумация от здрави хора, тъй като пърженето в масло, особено загрято за дълго време, може да направи вреден всеки продукт. Но най-вече картофените ястия са с висок гликемичен индекс и консумацията им води до повишаване на кръвната захар.

Химия в картофите - не ги купувайте, ако видите това

Марина Кустова, водещ консултант по лабораторна медицина, водещ експерт в Центъра за молекулярна диагностика CMD на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор, разкри какво се случва с кръвната захар и кръвоносните съдове при консумацията на този зеленчук. Тя споделя, че към днешна дата той е изместил много други традиционни продукти: ряпа, тиква, тиквички и т.н.

Изглежда, че разнообразието от картофени ястия е безкрайно: салати, гарнитури, супи, хляб и дори десерти. Малко вероятно е "особено вреден" продукт да стане толкова популярен, но от гледна точка на здравословното хранене, картофите трябва да се консумират умерено и в „правилната“ форма. Лекарят допълва, че консумацията им оказва негативен ефект върху кръвната захар и инсуларния апарат.

Картофите и влиянието им върху нивата на кръвната захар

Основното оплакване, което диетолозите отправят към картофените продукти, е високият им гликемичен индекс . Това означава, че изяденият картоф бързо и драстично повишава нивата на кръвната захар, натоварва инсуларния апарат и допринася за натрупването на мастна тъкан. Ето защо, в диетата на хора с диабет и затлъстяване, порциите картофени ястия е необходимо да се намалят наполовина в сравнение с обичайното количество.

 

Има и ограничения за методите на готвене: картофите се консумират най-добре варени или печени. Картофеното пюре и пържените картофи имат по-високо съдържание на калории поради добавянето на растителни и животински мазнини.  Яденето на чипс, пържени картофки и други картофени продукти от менюто за бързо хранене трябва да бъде сведено до минимум. В допълнение към мазнините, тези продукти съдържат и много хранителна "химия" и канцерогени.

В 100 гр от тях има около 75 ккал, само около 2 гр протеини и 0,4 гр мазнини - при условие, че е варен продукт без масло. Но въглехидратите в същото количество от зеленчука са 15,8 гр и само 0,4 гр фибри. Предимно въглехидратите са представени от нишесте, което при разграждане осигурява достатъчно количество енергия. Под всякаква форма, картофите също доставят достатъчно голямо количество калий, необходимо за сърдечния мускул и съдовия тонус. В него има и други минерали и микроелементи, витамини и полезни вещества.

Още: Учен обясни защо е полезно да се пие водата от варените картофи

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com