4 храни, които понижават лошия холестерол

26955
4 храни, които понижават лошия холестерол
Снимка: Mehran B / Pexels

Високите нива на холестерола могат да представляват значителен риск за сърдечносъдовото ви здраве. За щастие, разумният избор на хранителен режим може да помогне за понижаване на лошия холестерол и да насърчи цялостното благосъстояние. Ето четири храни, известни със своите понижаващи холестерола свойства:

Овес

Купа овесени ядки за закуска е отличен начин да започнете деня си със здравословна за сърцето нотка. Овесената каша е богата на разтворими фибри, които помагат за намаляване на липопротеините с ниска плътност (LDL), известни като лош холестерол. Бета-глюканът, специфичен вид фибри, които се съдържат в овеса, образува гелообразна субстанция в храносмилателния тракт, като предотвратява абсорбирането на холестерола в кръвта. Включването на овес в диетата ви може да допринесе за значително намаляване на нивата на LDL.

Лекар: Това е фактор №1 за висок холестерол при жените

Авокадо

Този кремообразен плод е не само вкусен, но и отличен източник на полезни за сърцето мазнини. Авокадото изобилства от мононенаситени мазнини, по-специално олеинова киселина, която спомага за повишаване на липопротеините с висока плътност (HDL), добрия холестерол, и за понижаване на нивата на LDL. Освен това авокадото съдържа растителни стероли, които се конкурират с холестерола за усвояване, като допълнително намаляват лошия холестерол в организма.

Мазни риби

Включването на мазна риба, като сьомга, скумрия и сардини, в диетата ви е полезно за понижаване на лошия холестерол. Тези видове риба са богати на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват триглицеридите в кръвта и повишават HDL холестерола. Омега-3 мастните киселини оказват и противовъзпалително действие, като насърчават здравето на сърцето и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Ядки

Бадемите, орехите и другите ядки са пълни със здравословни за сърцето хранителни вещества, включително ненаситени мазнини, фибри и растителни стероли. Редовната консумация на ядки се свързва с по-ниски нива на LDL холестерола. Комбинацията от здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти, които се съдържат в ядките, помага за предотвратяване на окисляването на LDL холестерола, като намалява риска от образуване на плаки в артериите.

Лекар: Тези 2 вида чай борят с високия холестерол

Включването на тези храни в диетата ви е чудесен начин да подобрите профила на холестерола си и да поддържате сърдечносъдовото здраве. Важно е обаче да помните, че нито една храна не може магически да реши проблема с високия холестерол. Добре балансираната диета, заедно с редовната физическа активност, е от решаващо значение за ефективното управление на нивата на холестерола. Освен това е препоръчително да се консултирате със здравен специалист или регистриран диетолог за индивидуални съвети и насоки, съобразени с вашите специфични нужди.

Като правите съзнателен избор и включвате тези понижаващи холестерола храни в храната си, можете да предприемете активни стъпки за поддържане на здравословни нива на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Не забравяйте да съчетаете тези промени в храненето с цялостния здравословен начин на живот за постигане на оптимални резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Смешни стереотипи за зодиакалните знаци

4 храни, които могат да причинят стомашни проблеми

Подуването на краката може да е индикатор за сърдечни проблеми

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

5 домашни средства за лечение и облекчаване на болките в коляното

Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Тези подправки са супер полезни за човешкия организъм

11 храни, които експертите казват, че могат да подобрят здравето на мозъка ви и да помогнат за предпазване от деменция

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно