Летните плодове, които са безопасни за ДИАБЕТИЦИТЕ

15175
Летните плодове, които са безопасни за ДИАБЕТИЦИТЕ
Снимка: iStock

Диабетиците трябва да свикнат да живеят със списък със забрани. С диабетът шега не бива, той е изключително коварно заболяване. Не може да се подценява - последствията могат да бъдат драстични. Лятото бързо наближава, точно както сезонът, в който сергиите са претрупани от плодове. Какво може да си позволи да консумира човек с инсулинова резистентност и диабет и какви летни плодове трябва да избягва?

Напоследък наднорменото тегло и затлъстяването се превърнаха в сериозен социален проблем. Не става дума за естетически аспект, а за последиците за здравето. Прекомерното телесно тегло е тежест, която костите и ставите трябва да носят. „Излишният багаж“, с който сърцето и цялата храносмилателна система трябва да се справят. Наднорменото тегло и затлъстяването нарушават метаболизма, включително въглехидратния, предразполагайки към развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2.

В крайна сметка храната, освен хранителната си функция, играе и важна хедонистична роля (предполага се, че ни доставя удоволствие). Важно е обаче да не забравяте за умереността, докато поглезите небцето. Има много летни изкушения, от които диабетиците не трябва и не трябва да се отказват. Има и такива, които трябва да се избягват в случай на диабет.

5 съвета при диабет, които наистина работят

Диабетът пречи на функционирането на метаболитните процеси. Основната цел, както при диабет, така и при всяко друго заболяване, е подхранването на организма. Затова ключът е подборът на високо питателни продукти и избягването на висококалорични храни с ниско съдържание на ценни съставки. Един от универсалните принципи на здравословното хранене е използването на местни и сезонни продукти. Българското лято ни залива с сергии, пълни с деликатеси.

Летни лакомства, към които могат да посегнат диабетиците

Ягоди

Ягодите имат високо съдържание на фибри и малки семки, които допълнително дразнят стените на храносмилателния тракт, подобряват метаболитните процеси и чревния пасаж.

Фибрите, въпреки че не са хранително вещество, а по-скоро баласт, са особено важни в процеса на метаболизиране на въглехидратите. Присъства в менюто, намалява отделянето на глюкоза и инсулин, предпазва от развитие на инсулинова резистентност и диабет тип 2. Изключително важен е и в диетата на хора, чийто въглехидратен метаболизъм вече е нарушен. Разбира се, ягодите съдържат фруктоза, така че диабетиците не могат да ги ядат без умереност.

Това е най-полезният хляб за хората с диабет

Касис

Червеното и бялото френско грозде има най-малката група от любители сред всички летни плодове. Причината може да е ниското съдържание на фруктоза (плодова захар), което е огромно предимство за диабетиците. Касисът е богат на фибри, много витамини и минерали. Червеното грозде трябва да се използва проблеми със запек. Черното вече има по-високо съдържание на захар и не трябва да се допуска в чинията на диабетици. Сред летните плодове, към които диабетиците трябва да посягат поради по-ниското им съдържание на фруктоза, високата хранителна стойност и високите дози фибри са:

- череши,
- къпини,
- цариградско грозде,
- боровинки,
- черни плодове,
- малини,
- ягоди.

Лакомства, от които е по-добре да се откажете при диабет

Сред летните лакомства има и плодове с по-високо съдържание на захар, които няма да се препоръчват при диабет. Между тях:

- сливи,
- грозде,
- череши

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com