Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

5674
Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква
Снимка: iStock/Guliver

Сълзите са от съществено значение за очите, тъй като премахват вредните токсини и им помагат да бъдат по-здрави. Не само когато плачете, но и когато се смеете или стоите твърде много на светлина, сълзите могат лесно да потекат от очите ви, без да причиняват дискомфорт.

Още: Експерти разкриват: Тези храни намаляват мазнините в черния дроб с 40%

Въпреки това, сълзенето на очите без конкретна причина може да бъде сигнал за здравословен проблем, на който трябва да обърнете внимание. Тази статия ви казва някои от причините, поради които очите ви сълзят и как да се грижите за тях.

Тези канали или жлези са разположени под очите и произвеждат мазна субстанция, която съставлява мастната част на сълзата. Колкото по-малко от това вещество се произвежда, толкова по-сухи ще се чувстват очите ви, което увеличава нуждата на тялото да произвежда сълзи.

Много пъти ще откривате, че плачете, без конкретна причина за това. Просто поставете топла кърпа под очите си, за да стимулирате производството на масло в тази област на лицето.

Какво причинява сълзенето на очите

Дори ако мебоичните жлези, които обяснихме по-горе, работят правилно, все още можете да страдате от сухота в очите. Този проблем засяга доста хора и може да бъде резултат от скрити причини като ревматоиден артрит, възпаление, различни лекарства, тютюнопушене или силен вятър.

Когато очите нямат правилния баланс на влагата, те са склонни да произвеждат повече сълзи. Хроничната сухота води до увеличаване на сълзите, за да се поддържа здравословен баланс на очите. За този проблем се консултирайте с лекар специалист.

Сълзите се произвеждат от слъзните жлези, за да се плъзнат в малките дупки, разположени в ъгъла на очите, откъдето излизат сълзите. Когато тези канали се запушат, те ще текат непрекъснато от малките дупки в очите ви, оставяйки ви с постоянно сълзене. Това може да се случи при възрастни и деца в резултат на нараняване в тази област или различни инфекции. За да разрешите този проблем, трябва да се консултирате с лекар специалист, тъй като в случай на инфекция трябва да се лекува с антибиотици.

Както алергиите, така и грипът могат да причинят неволно изпускане на секрет от очите. Колкото по-далеч стоите от грипа или елементите, които причиняват алергии, толкова по-добре ще опазите очите си.

Наричано още "червени очи", това заболяване може да бъде резултат от вирус или очна инфекция. Причинява болка, сълзене, сърбящи очи и различни други досадни симптоми. Ако често се появяват малки червени торбички по клепачите ви, значи страдате от бактериална инфекция. Това ще причини, в допълнение към болката, много сълзи, които излизат от очите ви през цялото време, за да се борите с инфекцията. Тези инфекции не са опасни и могат да се успокоят с топли компреси, но винаги се консултирайте с лекар, за да ви назначи адекватно лечение.

Роговицата е прозрачната част, която покрива окото ни и е известна като първата линия, която ни предпазва от външни бактерии и инфекции. Всичко, което дразни роговицата, причинява сълзене на очите ви, така че внимавайте да я запазите възможно най-непокътната.

Има един вид синдром или състояние на тялото, при което нервите или някои части на лицето са парализирани и спират да функционират като останалите. Това кара клепачите ви да не се движат нормално, което изсушава очите ви повече, отколкото би трябвало и тогава тялото ви започва да произвежда повече сълзи. В тези случаи лекарите съветват да поставите капки изкуствена сълза в очите си, за да ги поддържате възможно най-здрави.

Още: 7 естествени средства за намаляване на сърдечните заболявания и стреса

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com