Експерти разкриват: Тези храни намаляват мазнините в черния дроб с 40%

7388
Експерти разкриват: Тези храни намаляват мазнините в черния дроб с 40%
Снимка: iStock

Калорийно-ограничена, а не нископротеинова диета доведе до 40% намаление на мазнините, натрупани в черния дроб, според констатациите на немско проучване, което изследва ефекта на хранителния модел върху неалкохолната мастна чернодробна болест, най-честата причина на хронични чернодробни заболявания по света.

Проучването на експертите

Още: Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Изследователският екип на Германския институт по хранене Potsdam-Rehbruecke (DifE), ръководен от д-р Олга Рамич и професор Андреас Пфайфър вече бяха установили в предишни проучвания, че диетата с високо съдържание на протеини е по-ефективна от тази с ниско съдържание на протеини, а ново проучване, публикувано в Liver - сега хвърля светлина върху работния механизъм на тази конкретна диета .

Неалкохолната мастна чернодробна болест се характеризира с натрупване на мазнини в черния дроб и често се свързва със затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане и липидни нарушения. Ако не се лекува, крие риск от развитие на цироза на черния дроб и може да застраши живота на пациента. Причините за заболяването варират от нездравословен начин на живот, консумация на твърде много храни с високо съдържание на мазнини и захар, както и липса на физически упражнения до генетични фактори.

В новото проучване изследователите разглеждат как съдържанието на протеини в храните влияе върху количеството чернодробна мазнина при затлъстели хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Изследването

Деветнадесет участници спазват диета с високо или ниско съдържание на протеини в продължение на три седмици. След това те претърпяха бариатрична операция за лечение на затлъстяване, по време на която бяха взети чернодробни проби. Анализът на пробите показа, че нискокалоричната диета с високо съдържание на протеини намалява мазнините в черния дроб по-ефективно от нискокалоричната диета с ниско съдържание на протеини. В първия случай количеството мазнини е намалено с 40%, докато във втория случай остава непроменено. Участниците в двете групи свалиха общо около пет килограма.

„Ако резултатите продължат да се потвърждават в по-големи проучвания, препоръката за увеличаване на приема на протеини, съчетана със здравословна диета с ниско съдържание на мазнини, може да намери своето място в медицината като част от ефективно лечение на затлъстяване на черния дроб“, казва Андреас Пфайфър.

Изследователите изчисляват, че положителният ефект от тази диета се крие главно в това, че се потиска приема, съхранението и синтеза на мазнини. Това се предполага от обширни генетични анализи на чернодробни проби, извършени впоследствие от професор Стефан Херциг и неговия екип в изследователския център Helmholtz Zentrum München. Въз основа на тези анализи няколко гена, отговорни за усвояването, съхранението и синтеза на мазнини в черния дроб, са били по-малко активни след диета с високо съдържание на протеини, отколкото след диета с ниско съдържание на протеини.

В същото време митохондриите са изследвани с изненадващи резултати, според д-р. Олга Рамич, която проведе съответното проучване заедно с колегите си от катедрата по физиология и енергиен метаболизъм на Германския институт по хранене Потсдам-Ребрюкке. „Митохондриалната активност беше много сходна и в двете групи. Това ни изненада. Първоначално предположихме, че диета с високо съдържание на протеини ще повиши активността на митохондриите и по този начин ще допринесе за намаляване на мазнините в черния дроб“, каза Сузане Клаус, ръководител на катедрата по физиология и енергиен метаболизъм.

Още: Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 23 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 23 май /валутен калкулатор/

5 въпроса, които да си зададете, за да разберете дали е време да промените живота си

Това са най-критичните части на къщата за натрупване на влага

15 мисли на Коко Шанел за стила и стилната жена

Тези 4 проблема с организацията на кухнята ще ви накарат да намразите готвенето

Топ 20 приказни пожелания за абитуриенти

Как интелигентността влияе върху способността да се наслаждаваме на живота?

Сложете скилидка чесън под възглавницата си и няма да повярвате какво ще се случи

Вредни ли са газовите печки и котлони?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com