Подправката, която подобрява паметта и предпазва от деменция

19302
Подправката, която подобрява паметта и предпазва от деменция
Снимка: iStock/Guliver

Когато става дума за здравето на мозъка, лекарите препоръчват да се следват няколко прости правила, за да се сведе до минимум рискът от невродегенеративни разстройства. Например, според д-р Уилям Лий, има определени храни, които могат да бъдат защитни и да предотвратят появата на деменция.

По-специално, за подобряване на паметта и когнитивните способности, той препоръчва консумацията на куркума. "Активната съставка в подправката е куркуминът. Той е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство, което е свързано с подобряване на паметта и образуването на нови мозъчни клетки", казва докторът. Той съветва да се добавят разнообразни подправки към различни ястия, включително обикновени бъркани яйца, пържени или задушени зеленчуци и сосове, пише Express.co.uk.

Лекар разкри как походката издава деменция

По-бавната походка може да е ранен признак на когнитивен спад, съпътстващ заболяването деменция. Възможно е това да се дължи на свиване...

Допълнително Лий предлага да включите в ежедневното си меню по-мазни риби от рода на сьомга, пъстърва и сардини. Тази риба е богат източник на така нужните за организма омега-3 мастни киселини, употребявани от мозъка за изграждане на нервни клетки. Омега-3 също могат да отложат когнитивния спад с напредването на възрастта, според множество проучвания.

Друга храна, стимулираща мозъка, са семките от тиква, те са чудесен източник на магнезий, мед и цинк. Това са минерали, които са "важни за оптималната памет и невронната функция", добави Ли.

В последните проучвания учените откриха първите признаци на деменция, които трябва да се забележат. Въпреки че заболяването е нелечимо, ранното диагностициране ще помогне за забавяне на прогресията му, казаха лекарите.

Първите признаци на деменция са загуба на памет, промени в настроението, затруднена концентрация и объркване по отношение на времето и мястото. Хората с деменция може да се затрудняват при изпълнение нормални ежедневни задачи. Например, проблеми могат да възникнат по време на елементарното приготвяне на храна.

Учени: Този симптом с обонянието издава деменция

Нервите в носната кухина изпращат сигнали до мозъка, за да предупредят за определена миризма, но с възрастта обонянието се влошава. Си...

Към днешна дата учените са установили над 200 подтипа деменция, но болестта на Алцхаймер се смята за най-често срещаната. Според лекари от Асоциацията на Алцхаймер, симптомите се влошават с времето и стават достатъчно тежки, за да пречат на обичайния начин на живот.

„Микроскопичните промени в мозъка започват доста преди първите признаци на загуба на паметта“, отбелязва благотворителната организация. По-специално се наблюдават две анормални структури - отлагания на бета-амилоидни и неврофибриларни преплитания, които увреждат и убиват нервните клетки в мозъка. Последните са "усукани влакна" на друг протеин, известен като тау, който се натрупва вътре в клетките.

Учени: Предпочитанието към тези храни издава деменция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com