Състоянието на кожата, очите и устните могат да разкажат много за здравето

5898
Състоянието на кожата, очите и устните могат да разкажат много за здравето
Снимка: iStock

В древността лекарят е имал само три диагностични уреда - очи, нос и уши, плюс глава на раменете си за обработка на данни вместо компютър. За опитен лекар това вече е напълно достатъчно, за да се ориентира в състоянието!

Във всеки случай, ако откриете някакъв признак на проблем, не се паникьосвайте. Това е само доказателство за предразположеност към заболяване, а не диагноза. Просто се запишете за консултация с лекар и се изследва!

Слепоочия

Хлътналите слепоочия могат да показват дехидратация, а изразените вени и съдове на това място показват повишено налягане. Големите възрастови петна по слепоочията показват, че черният дроб не може да се справи с натоварването, а тези, които са по-малки, могат да показват проблеми с жлъчния мехур.

Помиришете кожата си и ще разберете здрави ли сте

Очи

Торбичките под очите традиционно се свързват с лоша функция на бъбреците и сърцето, въпреки че най-често подутите клепачи се дължат на твърде много сън или навика да спите по корем с нос, заровен във възглавницата. Или може би сте яли нещо солено през нощта, пили сте чай или сок?

Кожа

Кожата на лицето получава сивкав нюанс при заболявания на червата, става земна и суха, когато бъбреците не работят, а всички нюанси на жълтото по лицето и бялото на очите показват нарушения на черния дроб - това е жълтеница (хепатит А), но не винаги.

Нездравословната бледност понякога говори за дефицит на желязо (анемия). Бялата и много суха, склонна към бръчки кожа и дори изпъкнали очи са доказателство за неизправност в щитовидната жлеза.

Устата

Възпалените венци, които често кървят, са симптом на пародонтит или гингивит. Бледата устна лигавица може да показва анемия.

Устни

Бледите устни сочат преди всичко анемия. Честите рани по устните понякога сигнализират за проблеми с белия дроб. Суха кожа на устните, пукнатини в ъглите им, които не се лекуват продължително време, могат да се появят при диабет.

Какво казва кожата за здравето ни

Вежди

Твърде дебелите и гъсти вежди подсказват за вяла функция на яйчниците, редките и тънки вежди може да означават лоша функция на щитовидната жлеза - тялото няма тироксин.

Бузи

Капилярна мрежа по бузите може да сигнализира за високо кръвно налягане и проблеми с черния дроб. Ако проблемът наистина е в него, тогава мрежата е голяма, а когато жлъчният мехур не работи, тя заема малка площ и не е толкова забележима.

Уши

Бръчките или трапчинките в ушните миди могат да показват проблеми със сърцето. Тази функция има научно обяснение. Хората с изпъкнали ушни миди са с 10% по-склонни да получат сърдечни заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com