Какво казва кожата за здравето ни

4298
Какво казва кожата за здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Кожата е огледало на здравето ни. Освен покривна и предпазна функция, тя отразява и състоянието на вътрешните ни органи. Ако кожата ни не е гладка, свежа, с равномерен тен, обикновено това е сигнал за здравословни проблеми или неразположения. Много често те са резултат и от неправилен хранителен режим. Ето някои типични промени на кожата, които често се срещат:

Бледа кожа

Ако кожата ни е по-бледа от обичайното за по-продължителен период от време, това най-често говори за спадане нивото на хемоглобина, което води до анемия. Причините за анемията са различни – загуба на кръв, язва, гастрит, но и липса на желязо.

Акне

Ако имате акне и не сте в тинейджърска възраст, когато това е обичайно явление, трябва да се замислите за причините. Обикновено това е резултат на прекомерна консумация на захар и мазнини. Опитайте се да увеличите приема на плодове и зеленчуци и пийте повече вода.

Суха кожа

Ако кожата ни стане прекалено суха, обикновено търсим подходящ хидратиращ крем или такъв, който омазнява кожата. Добре е, обаче, да потърсим причината за сухотата на кожата. Обикновено тя се дължи на недостиг на витамини и минерали в храненето ни. Всички козметични продукти са безполезни, ако продължаваме да се храним нездравословно. Увеличете приема на плодове и зеленчуци в различни цветове, на ядки и семена.

Зачервена кожа

Изумително е какво говорят чертите на лицето за характера на човека

Въпреки факта, че физиономиката не е призната от официалната наука, тя не може да бъде отречена. Отчасти всеки от нас, когато се вгледа...

Прекалената употреба на кафе е една от причините за зачервена кожа. Кофеинът води до дехидратация на организма и сухота. Липсата на достатъчно количество витамин D също води до зачервяване. Това се дължи както на липса на витамин D в хранителния режим, така и на недостатъчно излагане на слънце.

Тъмните кръгове под очите

сигнализират за стрес и недостатъчен сън. Ако състоянието продължава по-дълго време и е съчетано с подути долни клепачи, може би бъбреците ви не функционират правилно. Зоната под очите е свързана с работата на бъбреците.

Зачервен нос

Грижи за кожата на лицето през зимата

Колкото и топло да сме облечени през зимата, лицето ни винаги остава на показ и е в пряко съприкосновение със студения сух въздух. Кожа...

Носът се свързва със здравето на сърцето. Разширените пори на носа сигнализират за високо кръвно налягане. Опитайте да промените хранителни си режим и консумирайте повече ленено семе, ядки, авокадо, зехтин. Ограничете алкохола и кафето, които допълнително затрудняват работата на сърцето.

Мимически бръчки

Малките бръчици около устата (мимически) означават, че обичате да се смеете, но също така са признак за недостиг на витамин В. Колкото по-дълбоки са бръчките, толкова по-голям е недостигът на витамин В. Ако устните ви са напукани, може би не приемате достатъчно витамин С.

Бледите устни са признак на анемия. Долната устна се свързва с функцията на червата. Ако забележите малки кафяви петънца, може би страдате от лошо храносмилане или недостатъчни храносмилателни ензими.

Ако имате проблеми или раздразнения по кожата, започнете с промяна на хранителния си режим: консумирайте повече плодове и зеленчуци, ядки, семена, храни богати на витамини и минерали. Пийте повече вода и се излагайте на слънце. Едва тогава, ако признаците продължават, може да се консултирате със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com