Тайната на дълголетието: Яжте тази храна веднъж седмично

13628
Тайната на дълголетието: Яжте тази храна веднъж седмично
Снимка: iStock

Специалистът по хранене Маргарита Королева дава препоръки за основите на диетата, която всеки човек трябва да следва, за да достигне дълголетие. Разнообразното хранене ще ви помогне да живеете дълъг и щастлив живот без здравословни проблеми, съобщава експертът. 

Диетологът препоръчва да се яде на малки порции, но 4-5 пъти на ден. И ястията трябва да се състоят от зърнени храни, зеленчуци и плодове. В същото време не забравяйте за източниците на протеини под формата на риба, пилешко, морски дарове и някои растителни продукти.

Експертът също така посъветва да добавяте ферментирали храни към диетата си веднъж седмично. Ярък пример е киселото зеле, което помага за укрепване на имунната система. Освен това се препоръчва и консумацията на кисело мляко, кефир, темпе и кимчи.

Освен това препоръките на лекаря включват поддържане на баланс на течности и избягване на пържени и мазни храни. Преработените и рафинирани храни също могат да навредят на вашето здраве.

Тази риба е тайната на дълголетието - тя предпазва мозъка, ставите и сърцето

Пробиотични храни за дълголетие

По отношение на пробиотичните храни киселото мляко е един от най-добрите източници на пробиотици, полезни бактерии, които могат да подобрят вашето здраве.

Произвежда се от мляко, ферментирало с полезни бактерии, главно млечнокисели бактерии и бифидобактерии.

Яденето на кисело мляко е свързано с много ползи за здравето, включително подобрено здраве на костите. Полезно е и за хора с високо кръвно налягане.

При деца киселото мляко може да помогне за намаляване на диарията, причинена от антибиотици. Може дори да помогне за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS).

В допълнение, киселото мляко може да е подходящо за хора с непоносимост към лактоза. Това е така, защото бактериите превръщат част от лактозата в млечна киселина, което причинява киселия вкус на киселото мляко.

Кефирът е пробиотична напитка, приготвена от ферментирало мляко. Прави се чрез добавяне на кефирни зърна към краве или козе мляко.

Темпе е друг ферментирал соев продукт. Неговият вкус се описва като орехов, землист или подобен на гъби.

Темпето произхожда от Индонезия, но е станал популярен по целия свят като високопротеинов заместител на месото. Процесът на ферментация има неочаквани ефекти върху хранителния му профил.

Соевите зърна обикновено са с високо съдържание на фитинова киселина, растително съединение, което влошава усвояването на минерали като желязо и цинк.

Въпреки това, ферментацията им намалява количеството фитинова киселина, което може да увеличи количеството минерали, които тялото ви може да абсорбира от темпе.

Кимчи е ферментирала пикантна корейска гарнитура. Обикновено основната съставка е зелето, но може да се направи и с други зеленчуци. Кимчи се овкусява със смес от подправки като люспи от червен пипер, чесън, джинджифил, лук и сол. Тази храна съдържа млечнокиселите бактерии Lactobacillus kimchii, както и други млечнокисели бактерии, които могат да помогнат за здравето на храносмилането.

Още: Учени: Тази напитка е тайната на дълголетието

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com