Този чай ще помогне при нерви и безсъние и ще успокои чувствителните черва

35767
Този чай ще помогне при нерви и безсъние и ще успокои чувствителните черва
Снимка: pixabay.com

Известна от векове с многобройните си ползи за здравето, лайката - заслужава си да я добавите към ежедневната си чаена чаша или да я запарите самостоятелно и да я пиете като настойка. Пиенето на лайка може да осигури редица ползи за здравето. Тя е ценена заради успокояващите си свойства, затова често се използва като естествено средство за сън и релаксация. Съдържа и апигенин, който помага в борбата с безсънието.

Какви са ползите от ежедневното пиене на лайка?

Изследване, проведено от Амит Саха и публикувано в списание Pharmaceuticals през октомври 2022 г., обстойно разглежда два често използвани вида лайка: обикновена лайка (Matricaria chamomilla L.) и римска лайка (Chamaemelum nobile L.), които са известни със своите лечебни свойства. Съдържащите се в растението флавоноиди, терпеноиди и кумарини са идентифицирани като отговорни за лечебните му свойства.

Още: Как чаят от лайка може да свърши чудеса за бъбреците ни

Флавоноиди: това са растителни съединения, които действат като антиоксиданти. В лайката се съдържат различни видове флавоноиди, като апигенин, който е особено ефективен за намаляване на възпалението. Те допринасят за намаляване на възпалението в организма, като потискат производството на възпалителни медиатори и модулират активността на възпалителните ензими. терпеноиди: това е друга група химични съединения, присъстващи в лайката, които проявяват противовъзпалително действие. Бизабололът, един от терпеноидите, открити в лайката, е известен със свойствата си да успокоява дразненето и да намалява възпалението, особено на кожата. кумарини: това са органични съединения, които могат да имат ефект на намаляване на подуването и болката, свързани с възпалението. Това е полезно при хемороиди, стомашни болки, артрит, автоимунни заболявания, затлъстяване и депресия.

Ежедневното пиене на лайка може да осигури облекчение на симптомите, свързани с храносмилането, като синдром на раздразнените черва и лошо храносмилане. Изследванията показват също, че лайката може да понижи нивата на кръвната захар при хора, борещи се с диабет. Освен това антиоксидантното действие на флавоноидите може да подпомогне скелетната система, като по този начин потенциално предотврати загубата на костна плътност при остеопороза.

Предварителни проучвания показват, че лайката може да потиска растежа на ракови клетки, като глиома, рак на черния дроб, рак на шийката на матката и левкемия. Въпреки това, за да се потвърдят тези твърдения, ще са необходими допълнителни изследвания в тази насока.

За какво е полезен чаят от лайка?

Още: Защо компресът с лайка за очите е задължителен през зимата?

Лайката може да помогне за намаляване на тревожността и дискомфорта, свързани с предменструалния синдром (ПМС), благодарение на своите противовъзпалителни, спазмолитични, успокояващи и противотревожни свойства.

Пиенето на чай от лайка има положителен ефект върху качеството на съня и релаксацията. Съдържащият се в него апигенин се свързва с рецепторите в мозъка, като повишава сънливостта и помага в борбата с безсънието. Струва си да се знае също, че биохимичните съставки на лайката могат да повлияят на хормоналния баланс, тъй като регулират допамина и серотонина, като по този начин намаляват стреса, тревожността и депресията.

Лайката може да помогне и на страдащите от алергии със своите антиалергични свойства, които могат да облекчат симптоми като сенна хрема. Съставките, съдържащи се в лайката, могат да повлияят на имунната система, като намалят производството на имуноглобулин Е (IgE) и провъзпалителни цитокини, което допринася за намаляване на симптомите на алергия, улеснявайки заспиването.

По кое време на деня да се пие чай от лайка?

Още: Какви скрити вреди ни носи чаят от лайка

Най-доброто време за пиене на чай от лайка е вечер, около 30 минути преди лягане, за да се възползвате от успокояващите му свойства. Апигенинът действа като леко седативно средство, което допринася за по-бързото заспиване и по-дълбок сън.

Въпреки че лайката има успокояващи свойства, някои хора предпочитат да я пият сутрин, за да си осигурят спокойно начало на деня. Тя не съдържа кофеин, така че не блокира рецепторите в мозъка, отговорни за умората, и може да помогне за намаляване на стреса и напрежението.

Важно е да се отбележи, че чаят от лайка може да подпомогне и имунната система. Струва си да го пиете и през деня, особено когато сме по-застрашени от грип или настинка. Това най-често се случва през есента и зимата и в началото на пролетта.

Лайка - колко чаши на ден е безопасната доза?

Още: Ако пиете всеки ден чай от лайка – ето какво ще се случи с тялото ви

Броят на чашите чай от лайка, които можете да пиете на ден, зависи от индивидуалните предпочитания и от това как реагира организмът ви. Най-често срещаната препоръка е да се пият между една и четири чаши лайка на ден. Ето някои насоки:

  • Една чаша: може да е достатъчна за хора, които искат да се отпуснат преди лягане или които тепърва започват да включват лайка в диетата си;
  • Две чаши: може да осигури по-добра релаксация и подкрепа на храносмилането, а също така може да помогне за облекчаване на леки заболявания като стрес или главоболие;
  • Три чаши: може да бъде от полза за тези, които търсят подкрепа за регулиране на нивата на кръвната захар, и за тези, които изпитват хроничен стрес или проблеми със съня;
  • Четири чаши: това е максималното препоръчително количество, което може да помогне за постигане на пълните ползи за здравето, свързани с редовната консумация на лайка, като например подкрепа на имунната система и потенциални противовъзпалителни ефекти.

Важно е да запомните, че въпреки че лайката се смята за безопасна, в определени случаи, като бременност, алергии или прием на определени лекарства, е добре да се консултирате с лекаря си относно количеството лайка, което консумирате. Също така обърнете внимание на качеството на чая от лайка и се уверете, че идва от надежден източник.

Как да приготвяме правилно чай от лайка?

Още: 7-те най-добри естествени мускулни релаксатори

За да приготвите чай от лайка, използвайте изсушени цветове от лайка, които могат да се купят в магазините за здравословни храни или в аптеките. Уверете се, че това са цветя с добро качество.

  1. Дозировка: За една чаша чай се препоръчва около 1 супена лъжица изсушени цветове от лайка.
  2. Загряване на водата: Водата трябва да се загрее до кипване. Най-добре е да използвате чайник или тенджера. Водата не трябва да ври прекалено дълго; достатъчно е да започне да кипи и да се появят малки мехурчета.
  3. Приготвяне: Поставете изсушените цветове от лайка в запарка или директно в чаша. Залейте с вряща вода и покрийте, за да се запари за около 5-10 минути:
  4. След запарването чаят може да се прецеди. Ако желаете, можете да добавите мед или лимон за аромат. Медът има антибактериални свойства и може допълнително да засили ефекта на чая.
  5. Сервиране: Можете да го консумирате топъл или да изчакате да изстине леко.

Източник: Medicalnews

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com