Учени: Яжте този плод и сърцето ви ще работи като часовник

18886
Учени: Яжте този плод и сърцето ви ще работи като часовник
Снимка: iStock

Екип от изследователи от Американската асоциация по хранене установи, че ежедневната консумация на един плод оказа положителен ефект върху състоянието на сърцето и съдовата система като цяло. Резултатите от работата на учените бяха представени на годишната среща на Nutrition Association 2023.

При мъжете продължителната консумация на сини сливи повишава нивата на "добър" холестерол, намалява оксидативния стрес и намалява нивата на възпалителния биомаркер, С-реактивен протеин. При по-възрастните жени дългосрочната консумация на сини сливи има положителен ефект върху различни метаболитни параметри, свързани с риска от сърдечни заболявания, включително общия холестерол, триглицеридите и кръвната захар.

Най-добрият плод за здраво сърце

Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смърт в световен мащаб, а рисковите фактори включват висок холестерол, диабет, затлъстяване и стареене. Една от основните препоръки за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания е консумацията на плодове и зеленчуци. В това отношение сините сливи спомагат за подобряване на състоянието на организма.

Тази евтина храна предпазва от диабет и проблеми със сърцето

Според учените резултатите от проучването им са допълнение към вече получените данни за ефекта на тези плодове върху организма. По-старо проучване доказва, че ежедневната им консумация помага за поддържане на здравето на червата, костите и управлението на теглото.

 

В сините сливи има много полезни микроелементи, които имат благотворен ефект върху тялото. Те са богати на цяла група витамини – А, В, Е и С, които укрепват имунната система. Тези плодове нормализират работата на стомаха и сърдечно-съдовата система. Например, каротеноидите в състава им са отговорни за зрението. Минералите – калий, калций, натрий, магнезий, фосфор са полезни за костите, зъбите, косата и кожата.

Сините сливи съдържат глюкоза, захароза и фруктоза, които са отговорни за енергията и тонуса. Сушените плодове са известни със своите антиоксидантни свойства. Ако редовно ядете сини сливи, много скоро ще забележите промени във външния си вид. Те са слабително средство, което помага при запек. Освен това имат диуретичен ефект. Отстранява излишната течност от тялото, според руския лекар д-р Елена Соломатина, кандидат на медицинските науки.

Вижте още: Лекар: Хората, които имат проблеми със сърцето, задължително трябва да пият този сок в жегата

В медицината сушените плодове най-често се препоръчват като превантивно средство. Например, при заболявания на стомаха се препоръчва да се ядат поне 5 плода на ден. Тези, които страдат от запек, ще имат нужда от повече.

Сините сливи се използват като антимикробен агент. Борят се с микробите в устната кухина – намаляват техния брой и спират растежа им.

Сушените плодове са полезни и при атеросклероза, хипертония и тромбофлебит. Те укрепват стените на кръвоносните съдове и капилярите, нормализират кръвното налягане. При бременни жени сините сливи повишават нивата на желязо, затова се препоръчват при анемия.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не е заместител на балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com