Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Този аромат сваля кръвното

30 май 2024, 12:58 часа

Ароматът на лавандула може да понижи кръвното налягане, съобщава изданието Healthdigest, позовавайки се на научни проучвания.

Аромат на лавандула за сваляне на кръвното

Изследователи в клинично проучване от 2012 г. тестваха физиологичните ефекти от вдишването на лавандулово масло в сравнение с масло от сладък бадем при 20 здрави участници. Констатациите показват, че вдишването на лавандулово масло е свързано със значителен спад на кръвното налягане, както и на сърдечната честота. Също така се свързва с увеличаване на активността на тета и алфа мозъчните вълни. Тета вълновата активност често се наблюдава във връзка със сънища или лек сън, докато алфа вълните се появяват, когато сме на ръба на съня.

18 ефективни начина за сваляне на кръвното

Докато лавандулата може да бъде доста ефективна сама по себе си, комбинирането на аромата на лавандула с масло от иланг-иланг преди лягане също може да има ползи за понижаване на кръвното налягане. Резултати от проучване от 2023 г. установиха, че участниците, които са носили превръзки, съдържащи етерични масла от лавандула и иланг-иланг в продължение на седмици, са имали значително спадане на кръвното налягане само след първите 30 минути.

Проблеми с кръвното налягане

"Когато сте стресирани, това може да повлияе негативно на кръвното ви налягане . Ако се опитате да се успокоите с цигара или няколко напитки, това може да влоши ситуацията. Бързите храни и закуските, с които често се злоупотребява, могат да задържат вода в тялото, което също не е добре за кръвоносните съдове. За да предотвратите това, ще трябва да промените начина си на живот. Но има и доказан продукт - доматен сок", пише още изданието, позовавайки се на научно проучване.

Освен това учените са установили, че колкото повече плодове и зеленчуци ядете, толкова по-малък е рискът от развитие на хипертония.

Нашето кръвно налягане варира през деня, но естествено намалява през нощта. Според Healthdigest, позовавайки се на проучване от 2015 г. , когато тялото е в покой и сърдечната честота е бавна, изпитваме 10-20% понижение на систолното кръвно налягане. За тези, които страдат от хипертония, понякога през нощта, вместо да намалява, кръвното налягане се повишава.

Според насоките за клинична практика на Американската сърдечна асоциация от 2017 г. нормалното кръвно налягане е 120/80 или по-малко. Въпреки че както хипертонията, така и нощната хипертония могат да бъдат свързани с редица здравословни състояния, пълноценният сън се счита за защитен фактор. Вдишването на етерично масло от лавандула преди лягане може не само да ви помогне да се насладите на по-добър нощен сън, но и да понижи кръвното ви налягане, допълва още изданието.

Лекар: Това е най-голямата грешка при измерване на кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес