Лекар: Това е най-голямата грешка при измерване на кръвното

56592
Лекар: Това е най-голямата грешка при измерване на кръвното
Снимка: iStock

Руският кардиолог д-р Полина Концедайло обясни какви фактори и грешки могат да изкривят показанията на кръвното налягане при измерването му.

Най-голямата грешка при измерване на кръвното

Кардиологът Концедайло пояснява какво затруднява получаването на надеждни показания при измерване на кръвното налягане. По-специално, лекарят обръща внимание на факта, че няма нужда да се измерва налягането при пълен пикочен мехур - това може да изкриви реалните числа. Лекарят подчертава, че е най-добре кръвното да се измерва в състояние на спокойствие и релаксация.

Как киселата храна влияе на кръвното

„30 минути преди теста е необходимо да се избягва физическата активност, тютюнопушенето и продуктите, съдържащи кофеин. Също така не трябва да измервате кръвното налягане с пълен пикочен мехур“, споделя препоръката си кардиологът Полина Концедайло.

Също така е важно тонометърът да е поставен правилно. Маншетът трябва да съответства на обема на рамото и трябва да бъде поставен правилно - поставянето му върху дрехи дава изкривени резултати. Нивото на долния ръб на маншета трябва да е с два или три сантиметра по-високо от сгъвката на лакътя.

Стандартният маншет, обикновено включен в комплекта на тонометъра, е с дължина 22-32 см, подходящ за хора без наднормено тегло и изразена мускулатура. Маншет с дължина 15-22 см е предназначен за измерване на кръвното налягане при деца и юноши, 32-42 см - при спортисти и пациенти със затлъстяване. Ширината на маншета трябва да бъде приблизително 40% от обиколката на рамото, което е около 12-14 cm.

Ако маншетът е по-малък от необходимия размер, резултатът може да бъде фалшиво висок; използването на голям маншет може да даде подценени резултати и грешката в една или друга посока може да варира от 10 до 50 mmHg.

Маншетът не трябва да се закопчава твърде плътно или хлабаво на ръката или да се закрепва върху дрехи, с изключение на бельо, ризи от тънък материал, когато използвате полу- или автоматичен тонометър.

„Кръвното налягане се измерва в седнало положение, с опора на гърба, предмишницата трябва да лежи на масата, на нивото на сърцето. Не бива да кръстосвате крака, да се навеждате напред и да говорите”, предупреждава кардиологът.

Лекарят уточнява, че при първото измерване се изолира ръката, на която налягането е по-високо, а след това кръвното се проверява чрез поставяне на маншета. Налягането трябва да се измерва на интервали (около две минути) три пъти, след което като индикатор се взема средното аритметично от последните две измервания.

Долна граница на кръвното - какво означава и каква е нормата

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com