Високо кръвно - 4 храни, които го свалят по-бързо от лекарство

31952
Високо кръвно - 4 храни, които го свалят по-бързо от лекарство
Снимка: iStock

Около една четвърт от населението на света страда от високо кръвно налягане. Постоянно повишените му показатели (над 140/90 mmHg) са един от най-големите рискови фактори за инфаркт и инсулт. Ако това продължи дълго време, възможно е да възникне увреждане на кръвоносните съдове, които след това стават все по-тесни и твърди.

Естествените багрила, като тези, които се намират в изобилие в тъмните плодове или какаото, поддържат еластичността на съдовете и предпазват от възпаление. Минералите калий (съдържа се в зеленчуците и бобовите растения) и магнезий (съдържа се в зеленчуците) също играят важна роля в регулирането на налягането, казва руският лекар д-р Татяна Захарова. Експертът посочва 4 храни, които имат понижаващ ефект върху налягането, сравним с този на лекарствата. Те включват черен шоколад, целина, ленено масло и цвекло.

4 храни за сваляне на кръвното

„Куна, местна група, която живее предимно на карибските острови Сан Блас, са световни шампиони в пиенето на поне пет чаши какао на ден или повече, от малки деца до възрастни хора. Това означава, че те консумират много флаваноли всеки ден, вероятно най-високите нива в света. Учените са открили, че това е и тайната за здравето на сърдечно-съдовата им система. Между другото, какаото също подобрява функцията на паметта“, казва руският лекар д-р Татяна Захарова.

Евтиният зеленчук, който е задължителен за хората над 55 - сваля кръвното и укрепва имунитета

Какаото е богато на флаваноли, група фитохимикали, които стимулират производството на азотен оксид (NO) в кръвоносните съдове. Тази биоактивна молекула разширява кръвоносните съдове и осигурява еластичност. Има и противовъзпалителен ефект.

"Флавоноидите предпазват големите артерии на сърцето, мозъка и краката. Яжте до 30 грама черен шоколад (с най-малко 70 процента съдържание на какао) всеки ден или добавете какаови зърна към мюсли."

Лененото масло съдържа големи количества омега-3 мастни киселини, които са вградени директно във вътрешния слой на съдовата стена, ендотела. Това прави кръвоносните съдове по-еластични и в същото време предпазва от възпаление.

„Приемането на 1 супена лъжица дневно ще поддържа кръвоносните ви съдове добре смазани, казва още лекарят.

Цвекло - този грудков зеленчук стимулира производството на азотен оксид по същия начин като какаото, но чрез различен биохимичен механизъм. Най-добре е да пиете сок за неутрализиране или намаляване на високото кръвно налягане.

Целина – тя съдържа растителното съединение 3-N-бутилфталид, което отпуска мускулите на кръвоносните съдове, което ги кара да се разширяват. Можете да намерите много от него в целината. Целината също е богата на калий, който като натриев антагонист играе централна роля в регулирането на налягането.

Oще: Това е най-добрият плод за костите и кръвното на възрастните хора

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...