Това е най-добрият плод за костите и кръвното на възрастните хора

10505
Това е най-добрият плод за костите и кръвното на възрастните хора
Снимка: iStock

Един евтин и достъпен плод е най-полезен за костите и кръвното на възрастните хора. Диетологът Елена Соломатина разкри какви са всички полезни свойства на тъмните стафиди за тях. Този сушен плод е богат на различни антиоксиданти, които забавят процеса на стареене на организма.

Стафиди – най-полезният плод за възрастните хора

Според специалиста стафидите в оригиналния си вид съдържат полифеноли. Тези вещества не само удължават младостта, но и имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата и нервната система.

Освен това стафидите съдържат много полезни елементи като калий и магнезий.

Високо кръвно - лекар разкри кои плодове го свалят най-бързо

„Калият е необходим за нормалното функциониране на сърдечния мускул, сърдечно-съдовата система и отстраняването на излишната течност от тялото. Магнезият понижава кръвното налягане, подобрява здравето на костно-ставния апарат и успокоява болката“, допълва Соломатина.

Лекарят подчертава, че стафидите не трябва да се консумират от хора с диабет и инсулинова резистентност, тъй като съдържат много заха.

Седативните свойства на стафидите се обясняват лесно със съдържанието на никотинова киселина и витамини В1, В2 и В5. Тези вещества имат релаксиращ ефект върху нервната система. Редовната консумация на сушените плодчета (в умерени количества) може да намали вероятността от развитие на мигрена, да намали тревожността, да подобри съня и да подобри цялостното здраве на организма, особено в периоди на тежък ежедневен стрес.

Сушеното грозде има и диуретично свойство . Причината за това е изобилието от калий в състава му. Поддържането на стабилни нива на калий има благоприятен ефект върху бъбречната функция и състоянието на кожата. Калият има диуретичен ефект, който помага за отстраняване на токсичните вещества, премахва задържането на течности и намалява отока.

Ненаситените киселини, на които е богато изсушеното грозде, поддържат здравето и младостта на кожата, косата и ноктите. Освен това, стафидите са полезни за нервната система - според статистиката жените са по-често податливи на нервни сривове и депресия.

Полезните вещества, съдържащи се в сушените плодчета, подобряват съня, укрепват имунната система, нормализират хормоналните нива, забавят процеса на стареене на клетките и удължават младостта.

Благодарение на аргинина в състава си, стафидите могат да стимулират и подобрят потентността. В допълнение, сушените плодове имат положителен ефект върху мъжките хормонални нива, подобряват настроението и насърчават по-бързия растеж на мускулната маса.

Още: Горна граница на кръвното над 60 години - лекар разкри каква е нормата

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com