Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво са толкова полезни орехите? Всеки трябва да знае това!

10 октомври 2023, 08:55 часа

И сами знаете, че орехите са сред най-полезните ядки. Две мнения по този въпрос няма. Само една шепа орехи на ден могат да се погрижат за това да се чувстваме много по-здрави.

Днес обаче ще си говорим за нещо много интересно, а именно защо и как да консумираме орехи против диабет.

Как орехите могат да ни помогнат да се избавим от диабета?

Още: Защо НЕ трябва да ядем орехи вечер?

Специалистите по хранене са категорични, че хранителни режими, в които са включени орехи, могат да ни помогнат да се преборим с диабет тип 2.

След направени изследвания и проучвания става ясно, че именно ореховите ядки способстват за подобряване на ендотелната функция.

Ендотелната функция показва способността на кръвоносните съдове да се разширяват и да увеличават притока на кръв.

В орехите не се съдържат много калории, което ги прави много подходящи за хора, страдащи от диабет.

Още: По колко орехи на ден свалят холестерола

От край време ни се говори, че една ябълка на ден може да ни държи далеч от лекарите. Истината е, че има и много други храни, чието действие върху организма е изключително благоприятно. Една от тези храни несъмнено са ореховите ядки.

Няма как да бъдат изброени всички ползи от ядките. Затова те са считани за една от суперхраните, за които напоследък много се говори.

Какво наричаме суперхрани?

Суперхраните са всички онези храни, в които се съдържа голямо количество хранителни вещества с полезно действие.

Още: Офталмолог: Яжте ТЕЗИ храни, за да предпазите очите си от заболявания

В днешно време хората могат да си набавят най-различни суперхрани. Освен, че се предлагат в много специализирани магазини и в големи супермаркети, те са достъпни и като цена.

Ако сте решили да се придържате към определена диета, няма да ви е трудно. Трябва само да се консултирате със специалист, който да ви насочи към режим, съобразен изцяло с индивидуалните ви нужди и потребности.

Защо орехът е суперхрана?

Орехът е една от онези суперхрани, които се отглеждат по нашите земи. Това го прави още по-достъпен. От древни времена ореховите ядки са били част от българската трапеза. Има много райони в страната, в които ореховото дръвче е част от дворовете на хората.

Ореховата ядка съдържа безценни за здравето вещества. Счита се, че орехът е една от най-добрите за мозъка храни, както и за нервната система.

Статията има само информативна цел. Не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене.

Разбира се, ако имате още въпроси, свързани с ореховата ядка, то може да се обърнете към специалист по хранене, който ще ви консултира.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес