Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забранените храни при проблеми с панкреаса - ето пълен списък

19 май 2023, 13:00 часа

Диетата при заболяване на панкреаса като панкреатит е не по-малко важно от лекарствената терапия. Благодарение на постоянното правилно хранене пациентите успяват да избегнат обостряне на патологията. Балансираната диета също така позволява да се премахнат редица неприятни симптоми на заболяването (силна болка, гадене и повръщане, треска и др.).

Фактори на възникване и симптоми на панкреатит

Патологията се характеризира с възпалителни рецидиви, в резултат на което се нарушава нормалното функциониране на панкреаса и освобождаването на достатъчно количество ензими и хормони. Болестта е опасна за нейното прогресиране. С развитието на панкреатит тъканите на органа се разрушават, което води до необратими последици за целия организъм.

Важно! Възпалителните явления могат да бъдат следствие от острия стадий на заболяването или независима проява, ако пациентът страда от жълтеница, цироза на черния дроб, атеросклероза, злоупотребява с алкохол или мазна, нездравословна храна.

Характеристики на специална диета

Диетата при панкреатит трябва да съдържа голямо количество протеини, но в същото време минимално количество мазнини. Такива компоненти трябва да бъдат елиминирани от диетата по време на обостряне напълно или сведени до минимум. Това ще подобри състоянието на панкреаса и жлъчния мехур. В някои случаи се допуска малко количество растително масло. Необходимостта от протеин се дължи на факта, че ви позволява бързо да актуализирате увредените области на панкреаса. Пациентите могат да консумират и въглехидрати, но при условие, че няма предразположеност към диабет. Ако има такова предразположение, трябва да откажете продукти, които съдържат захар.

Тези симптоми издават болен панкреас

Диетата за хроничен панкреатит (с обостряне) също предполага намаляване на приема на сол. За да се намали подуването на жлезата ще позволи пълното изключване на солени храни само за 2-3 седмици. Ако по време на тежки екзацербации пациентът страда от тежки симптоми на заболяването, му се предписва само течна и пасирана храна. Всяка храна трябва да се консумира топла. Трябва да се откажете от твърде горещи и студени напитки и храна.

Храната за пациента трябва да се приготвя без подправки. Важно е внимателно да следите свежестта на използваните продукти. Ако пациентът яде зърнени храни, те трябва да се готвят изключително във вода. Ще бъдат полезни зеленчукови пюрета, нискомаслена извара, чай (без захар и не силен), супи, подобни на пюре.

Постепенно в диетата могат да се въведат яйчен белтък, постно месо и риба, леко изсушен хляб, желе. Порциите трябва да са малки, но трябва да ядете достатъчно често, за да предотвратите чувството на глад, при което много пациенти се оплакват от силен дискомфорт в областта на органа. Най-добре е да преминете към шест хранения на ден.

Яжте тези храни за здрав и чист панкреас

Кога се предписва диета при панкреатит?

През първите 2-3 дни след атаката е разрешено да се пие слаб и неподсладен чай, негазирана минерална вода и бульон от шипка. Когато излезете от гладуването, постепенно включете в диетата ястия, които имат добър ефект върху състоянието на възпаления орган. Те включват отвара от овес и зеленчукови бульони.

Забранените храни при проблеми с панкреаса - ето пълен списък

Строго се забранява:

·         Лук

·         Киселец и спанак

·         Репички, репички, хрян и ревен

·         чушка

·         Подправки и люти подправки

·         Алкохолни продукти

·         Кафе и какао

·         Газирани напитки

По време на диета при хроничен панкреатит трябва да се опитате да изключите гъшето и патешко месо, агнешко и свинска мас. Не можете да ядете пържено месо, шишчета, колбаси и месни деликатеси. На пациентите са забранени всички видове рибни и месни консерви, богати месни бульони, заливки. От диетата трябва да се премахнат мазни извара и заквасена сметана, пикантни и пушени сирена, бобови растения, домати, торти и сладкиши, сладолед и шоколадови бонбони.

Не се препоръчва използването на маргарин, както и телешка и свинска мазнина при готвене. Маслата под всякаква форма не се препоръчват.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес