Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

9497
Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60
Снимка: Getty Images / Guliver

Повечето от нас знаят, че тренировките са полезни за сърцето, но понякога просто нямаме достатъчно време, за да проведем една добра сесия. Едно скорошно проучване обаче може да ви убеди да намерите време - ако искате да подмладите сърцето си с десетилетия спрямо реалната си възраст.

Още: 4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Учените провеждат изследване сред хора с заседнал начин на живот

Изследването установява, че физическите упражнения могат да помогнат за възстановяване на остаряващото сърце на човек на средна възраст, дори ако той не е бил изключително активен в началото на живота си. Изследователите са взели хора на възраст между 45 и 64 години, които са имали предимно заседнал начин на живот - или са били относително неактивни - и са ги включили в произволно разпределени групи за упражнения.

Едната група се занимавала с неаеробни упражнения - включително йога, тренировки за баланс и тренировки с тежести - три пъти седмично. Участниците в другата група са били обучавани от треньор и са правили аеробни упражнения с умерена до висока интензивност четири или повече дни в седмицата.

След изтичането на двете години групата, която е участвала в програмата за упражнения с по-висока интензивност, е отбелязала драстично подобрение на сърдечното си здраве. Както го описва водещият изследовател д-р Бен Левин, техните сърца по същество са станали по-скоро като по-млади сърца - били са по-малко сковани от преди и са обработвали кислорода много по-ефективно.

Изводите на учените

„Взехме тези 50-годишни сърца и върнахме часовника обратно към 30- или 35-годишни сърца“, казва д-р Левин. „И причината, поради която те станаха много по-силни и по-добре подготвени, беше, че сърцата им вече можеха да се пълнят много по-добре и да изпомпват много повече кръв по време на тренировка.“

Той казва, че сърдечното здраве на участниците, участвали в по-малко интензивните тренировъчни програми, не се е променило много. Но за хората, участващи в по-интензивната програма за упражнения, Левин казва, че интервалните тренировки - кратки серии от високоинтензивни упражнения, последвани от няколко минути почивка - са били ключови за тяхното обучение.

„Това е старата тренировка на норвежкия ски отбор“, казва Левин. „Това означава четири минути при 95 процента от максималните ви възможности, последвани от три минути активно възстановяване, повторени четири пъти.“

Но преди да започнете да търсите в Гугъл „тренировка на норвежкия ски отбор“ и да планирате от утре да я следвате докрай, имайте предвид, че това проучване е малко. Необходими са още изследвания, за да се установи кои конкретни аспекти на тренировките водят до най-големи подобрения в здравето на сърцето.

Още: 8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Ако искате да опитате да правите упражнения за първи път, не забравяйте да се консултирате с лекаря си за това кое е подходящо за вас и кое би ви помогнало да извлечете най-големи ползи за здравето си.

„Най-подходящият момент в живота да станете от дивана и да започнете да спортувате е в късната средна възраст, когато сърцето все още е пластично“, казва Левин.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com