Защо бялото на очите пожълтява: причини и превантивни мерки

10810
Защо бялото на очите пожълтява: причини и превантивни мерки
Снимка: iStock

Пожълтяването на бялото на очите, състояние, известно като жълтеница, може да бъде смущаващ признак за скрит здравословен проблем. Това оцветяване се появява, когато в кръвта има излишък на билирубин - жълт пигмент, който се получава при разграждането на червените кръвни клетки. Въпреки че жълтеницата сама по себе си не е заболяване, тя често сочи за скрит проблем с черния дроб, жлъчния мехур или жлъчните пътища. Разбирането на причините и предприемането на превантивни мерки е от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве.

Една от основните причини за пожълтяване на очите е нарушената функция на черния дроб. Черният дроб играе ключова роля в преработката на билирубина и елиминирането му от организма. Когато черният дроб не е в състояние ефективно да преработва билирубина, той се натрупва в кръвта, което води до жълтеница. Чернодробни заболявания като хепатит, цироза или рак на черния дроб могат да нарушат функцията на органа и да допринесат за пожълтяване на очите.

Ако окото ви има такъв цвят, може да страдате от чернодробно заболяване

Друга често срещана причина за жълтеница са камъните в жлъчката, които могат да запушат жлъчните пътища. Жлъчката, произвеждана от черния дроб и съхранявана в жлъчния мехур, подпомага храносмилането на мазнините. Когато жлъчните камъни блокират нормалния поток на жлъчката, това може да доведе до натрупване на билирубин, което води до пожълтяване на очите. Възпаление или инфекция на жлъчните пътища също може да допринесе за това запушване.

Предотвратяването на пожълтяването на бялото на очите включва отстраняване на основните причини. Поддържането на здравословен начин на живот е от решаващо значение за здравето на черния дроб. Това включва балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и редовни физически упражнения. Ограничаването на консумацията на алкохол е от съществено значение, тъй като прекомерният прием на алкохол може да допринесе за увреждане на черния дроб.

За какво предупреждава пожълтяването на бялото на очите

Ваксинацията срещу хепатитни вируси, особено срещу хепатит А и В, е ефективна превантивна мярка. Тези вируси могат да причинят възпаление на черния дроб, което да доведе до нарушена чернодробна функция и жълтеница. Като се ваксинират, хората могат значително да намалят риска от заразяване с тези инфекции и впоследствие да развият пожълтяване на очите.

Редовните медицински прегледи са от решаващо значение за ранното откриване и лечение на състояния, свързани с черния дроб. Рутинните кръвни тестове могат да оценят функцията на черния дроб и да идентифицират потенциални проблеми, преди те да се задълбочат. Лицата с фамилна анамнеза за чернодробни заболявания или тези с вече съществуващи заболявания като диабет трябва да бъдат особено бдителни.

В случаите, когато камъните в жлъчката са проблем, поддържането на здравословно тегло и избягването на бърза загуба на тегло може да помогне за предотвратяване на тяхното образуване. Храненето с диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол също може да намали риска от развитие на жлъчни камъни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com