За какво предупреждава пожълтяването на бялото на очите

12614
За какво предупреждава пожълтяването на бялото на очите
Снимка: pixabay.com

Пожълтяването на очите, медицински известно като жълтеница, е състояние, което се характеризира с жълто оцветяване на бялото на очите (склерата). Този характерен симптом често е видим признак за скрити здравословни проблеми и може да служи като важен индикатор за различни медицински състояния.

Една от основните причини за пожълтяване на очите е излишъкът на билирубин в кръвта. Билирубинът е жълт пигмент, който се получава при нормалното разграждане на червените кръвни клетки. Когато черният дроб не е в състояние ефективно да преработва и елиминира билирубина, той може да се натрупа в организма, което води до жълтеница. Чернодробните нарушения, като хепатит или цироза, могат да възпрепятстват способността на черния дроб да преработва билирубина, което води до пожълтяване на очите.

Жълтеницата може да бъде и последица от хемолитична анемия - състояние, при което червените кръвни клетки се разрушават с ускорена скорост, при което се отделя излишък от билирубин. Това повишено производство претоварва капацитета на черния дроб да се справя с билирубина, което допринася за пожълтяването на очите.

Още: Проблеми с очите, които не бива да се пренебрегват

Друг важен фактор, допринасящ за жълтеницата, е запушването на жлъчните пътища. Жлъчката, произвеждана от черния дроб, е от съществено значение за храносмилането и усвояването на мазнините. Когато жлъчните пътища се запушат или стеснят, жлъчката не може да тече свободно, което води до натрупване на билирубин и последващо пожълтяване на очите. Камъни в жлъчката, тумори или възпаления могат да доведат до такива запушвания.

В някои случаи пожълтяването на очите може да е свързано с генетични състояния, като например синдрома на Жилбер - сравнително доброкачествено заболяване, което засяга преработката на билирубина, без да причинява сериозни здравословни проблеми. От решаващо значение е обаче да се прави разлика между доброкачествените причини и по-сериозните основни проблеми, които могат да изискват незабавна медицинска помощ.

Освен проблеми, свързани с черния дроб, пожълтяването на очите може да бъде проява на системни състояния като хемохроматоза - заболяване, характеризиращо се с прекомерна абсорбция и отлагане на желязо в различни органи, включително черния дроб. Освен това някои инфекции, като малария или лептоспироза, могат да допринесат за появата на жълтеница.

Въпреки че пожълтяването на очите е ясен визуален сигнал, от съществено значение е да се вземат предвид съпътстващите симптоми и да се направи задълбочен медицински преглед, за да се определи основната причина. Може да са необходими диагностични тестове, включително кръвни тестове, образни изследвания и тестове за чернодробна функция, за да се определи основното състояние и да се насочи подходящо лечение.

Още: Най-голямата грешка, която хората допускат при миенето на зъбите - може да доведе до по-бързо ПОЖЪЛТЯВАНЕ

Пожълтяването на очите е забележителен признак, който не трябва да се пренебрегва, тъй като може да показва редица здравословни проблеми - от относително доброкачествени състояния до по-тежки чернодробни и системни нарушения. Търсенето на своевременна медицинска помощ е от решаващо значение за точната диагноза и подходящото лечение, тъй като отстраняването на основната причина е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие.

Източник: Verywellhealth

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com