Затлъстяването увеличават риска от десет вида рак

64378
Затлъстяването увеличават риска от десет вида рак
Снимка: Getty Images / Guliver

Наднорменото и затлъстяване увеличават риска от десет от най-разпространените видове рак, между които на матката, жлъчния мехур, бъбрека, черния дроб или на дебелото черво, съобщава Франс прес. Данните са от британско изследване, публикувано в сп. "Лансет".

Изследването обхваща над 5 милиона 16-годишни британци с установен индекс на телесната маса (ИТМ), които са били следени в продължение на седем и половина години. ИТМ представлява съотношението между ръст и тегло. Стойност на 30 точки е знак за затлъстяване при възрастните. При стойности между 25 и 30 се говори за свръхтегло.Анализирайки 167 000 случая на рак, регистрирани в тази група хора, учените са установили връзка между ИТМ и 17 от 22-танай-често наблюдавани тумора в Обединеното кралство.

Солта убива 1,6 млн. души всяка година

Консумацията на прекалено много сол е довела до смъртта на повече от 1,6 милиона души по света, причинена от сърдечно-съдови заболяван...

Всяко увеличаване с пет точки на ИТМ води до увеличен риск от някои разпространени видове рак, между които първенството държи рака на матката (увеличен риск от 62%), следван от този на жлъчния мехур (31%), на черния дроб (25%, на маточната шийка (10%), на тироидната жлеза (9%) и левкемията (9%).

Базирайки се на тези резултати, учените преценяват, че 12 000 случая на често срещани видове рак, регистрирани във Великобритания всяка година, вероятно имат връзка със затлъстяването и свръхтеглото. В случай че епидемията на затлъстяването се разраства със сегашните темпове, при повишаване на ИТС с една точка на всеки дванайсет години, в страната годишно ще бъдат регистрирани 3800 допълнителни случаи на рак.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com