Знаете ли кои са забранените храни при висок холестерол?

36157
Знаете ли кои са забранените храни при висок холестерол?
Снимка: iStock

Високите нива на холестерол в организма са неблагоприятни за здравето и в основата на редица заболявания, тъй като се натрупва в стените на артериите, причинявайки плаки, опасни за здравето и живота. Високите нива на холестерол могат да бъдат причинени както от някои медикаменти като кортикостероидите, така и от неправилния хранителен режим. Пациентите, които знаят кои са забранените храни при висок холестерол, по-лесно контролират нивата му в организма и се радват на по-добро здраве. Повечето хора считат, че следва да избягват консумацията на продукти, богати на холестерол, като яйцата. Изследване на Колумбийския университет по хранене обаче доказва, че храните, богати на холестерол, не представляват такава опасност, каквато храните, съдържащи много наситени мазнини. Тоест оказва се, че яйцата не са сред забранените храни при висок холестерол. Кои храни тогава да избягвате, ако се стремите да поддържате нивата на лошия холестерол в тялото си нормални?

5 правила за нормален холестерол

Забранените храни при висок холестерол – кои са те?

1. Пуйка

Сред месата пуйката е от най-опасната при високи нива на холестерол в организма. Тя е богата на наситени мазнини, които, както вече разбрахте, са сред забранените храни при висок холестерол.

2. Млечни продукти с висока масленост

Млечните продукти са важни за здравето, но пациентите с висок холестерол следва да избират нискомаслени или обезмаслени продукти. Млякото и млечните продукти, които са пълномаслени или овчи например, са сред забранените храни при висок холестерол заради високата си масленост, тоест заради наситените мазнини.

3. Сладкиши

Ако страдате от висок холестерол и ви се хапва сладичко, изберете плод или сладолед с нискомаслено мляко, а не сладкиш. Сладките удоволствия са пълни с наситени мазнини, което ги нарежда сред забранените храни при висок холестерол. Не се препоръчва и консумацията на шоколад в големи количества, поради същата причина.

4. Масло, сметана

Причината тези храни - ястията и напитките, приготвени с тях, като качамак, картофено пюре, пуканки, виенско кафе и много други, да са в забранения списък е, че са богати на наситени мазнини и благоприятстват увеличаването на нивата на холестерола. Хапвайте пуканки без масло, пюре без сметана и чисто кафе, за да не се отказвате от ястията, но да не поставяте здравето си под въпрос.

5. Пържено месо

Това е възможно най-неблагоприятната комбинация при висок холестерол. Печете месото и избирайте постно пилешко. Мазните пържоли не са за вас, те са в списъка на забранените храни при висок холестерол. Заменете ги с крехко пиле или заек, може да консумирате и телешко, но в никакъв случай не приготвяйте тези меса пържени и с животинска мазнина.

Пиенето на това кафе води до висок холестерол

Кои са полезните храни, които се консумират при висок холестерол?

Сред храните, за които се счита, че понижават нивата на холестерола, са ядките, бобът, пълнозърнестите храни, патладжанът. Ако ви се хрупка нещо, изберете ядки, а не чипс или пуканки, за да задоволите вкусовите си предпочитания без да оказвате вреда на здравето си. Таханите от ядки пък могат успешно да заместят сладкишите и шоколадът в менюто ви. Рибата също е от изключителна полза за здравето, не води до повишаване на нивото на лошия холестерол в кръвта и е чудесен заместител на месото в менюто на стремящите се да намалят холестерола. Препоръчително и да се консумират много пресни плодове и зеленчуци.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com