Автор на "Биволъ" се оплака, че е била натровена при рутинна процедура в болница

20746
Автор на "Биволъ" се оплака, че е била натровена при рутинна процедура в болница
Снимка: Личен архив

Известната със сатиричните си скечове на политическа тематика във Facebook Татяна Кристи, която е автор и в сайта за разследваща журналистика "Биволъ" (тя е публикувала текстове и в Actualno.com: Руската православна църква като оръжие за влияние на Путин), сигнализира за случай на медицинска процедура, заради който ѝ се е наложило да се бори с увреждания на черния дроб.

"От две седмици съм в болница. В болница съм, защото бях отровена от анестезия във варненския "Еврохоспитал". Влязох там за рутинна процедура за колоноскопия и излязох напълно разрушен човек. Оказва се, че упойката е била контаминирана – това ми го каза лекарката, която ми прави процедурата. Каза ми три дни по-късно, като разбрали, че още двама са били отровени като мен...Това, което се случи с мен, е, че ужасно трудно излязох от упойката – с тремори, висока температура, страшно главоболие, засягане на периферната нервна система, кръвното ми падна 40/60 пулсът не спадаше под 120 – в продължение на два дни. В резултат на токсичния шок получих увреждане на черния дроб и цялостна инфекция на организма. Започнаха да ме лекуват чак на третия ден и ме изписаха на петия като в медицинската "експертиза" пишеше, че съм имала "усложнения" от упойката", разказа г-жа Кристи пред Actualno.com.

Въпреки че е изписана на петия ден, Татяна Кристи все още се намира в инфекциозното отделение на друга варненска болница и то с диагноза "токсичен хепатит". Токсичният хепатит представлява сериозно увреждане на черния дроб, причинено от различни химични субстанции. Повечето вредни химични вещества, които попадат в кръвообращението, се обезвреждат от черния дроб и след това се изхвърлят от организма. Много химични субстанции обаче, като например лекарства, могат да окажат разрушително влияние върху него - особено ако има грешка в тяхната комбинация и дозировка.

Екипът ни направи опит да говори с управителя на болница "Еврохоспитал" – Варна д-р Пламен Павлов по телефона. "Да, запознат съм със случая, но така само по телефона не мога да обяснявам… Не мога нищо по телефонен разговор да казвам. Колегите са запознати и имат обяснение", гласи коментарът му.

Г-н Павлов ни увери, че дори и да изпратим официално запитване от медията към болницата, то това запитване ще остане без отговор.

"Не мога да отговарям на всеки, който пуска някакви оплаквания в пространството. Има цяла документация. Имам мнение по казуса, но не мога да давам мнение. Лекувана е по стандартите, по които са лекувани всички пациенти. Тя (бел. ред. - г-жа Кристи) има право да се жалва, но по медиите - не".

Подобно звучеше и отговорът на лекуващия лекар на г-жа Кристи д-р Светлана Влаева: "Няма да коментирам по телефона, но Татяна малко си ги изкривява нещата, както на нея ѝ е удобно… Елате на място в болницата и ще поговорим, защото всеки може да приказва. Тя трябва да пусне жалба. Всеки може да си говори, каквото поиска".

Оправдаха зъболекар за смъртта на дете - не бил отговорен за упойката

Зъболекарят Валентин Павлов е оправдан за починало след операция 14-годишно момче, защото не той е решавал каква упойка да бъде използв...

Възможно е в случая да не става въпрос за замърсена упойка, а за предозиране с упойка или вътрешноболнична инфекция, коментира експерт. Според предоставените на Actualno.com изследвания от самата Татяна Кристи, тя е влязла в болницата с перфектна кръвна картина и нормални чернодробни показатели, а последствията след това са изключително тежки.

В България не се води статистика за вътрешноболничните инфекции, както и за броя на пациентите, които са загубили живота си след такива. Реално дали е подаден сигнал от болницата за проблем с партидата от използваната упойка и дали "Еврохоспитал" Варна разполага с протокол за действие в такива ситуации, предстои да разберем. Въпреки отказа на д-р Павлов за отговор по телефона, нашият екип ще изпрати своите въпроси към Министерството на здравеопазването и към самата болница.

Автор: Анна Борисова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване