Как да разпознаем коронавируса? (ВИДЕО)

1251090
Как да разпознаем коронавируса? (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса, като цитира д-р Иван Играчев от град Пазарджик.

Какво е COVID-19?

COVID-19 продължава да е грипоподобен вирус със симптомокомплекс, напълно покриващ се с грипната комбинация за годината. Вирусът е различим от грипен щам само с тест. Разликите са основно три. Новият вирус има среден инкубационен период 8 дни, при грипа е 2 дни. Новият вирус има около 2.3% по-голям шанс за фатални усложнения от сезонния грип и тази разлика е изцяло заради липсата на ваксина. Трето - симптомите продължават от 8 до 14 дни, за разлика от сезонния грип (7 дни), с тенденция всеки ден да е по-добър. Място за паника няма. Личната отговорност към здравето на другите си остава 99% от контрола.

Шансът човек да загине от новия вирус продължава да е по-голям от смъртта от грипен сезонен щам - по данни на Световната здравна организация (СЗО) смъртността в случай на коронавирус е около 3 - 4%. Отново благодарение на грипните ваксини. В Европа няма регистриран случай на смърт под 50 години. Масово става дума за декомпенсиране на актуални хронични състояния, които са опасни за живота при всяка пневмония.

Как се развива заразата? COVID-19 е в златната среда на вирусите, що се отнася до предаването от човек на човек. Това в цифри означава, че в стая със 100 души се очаква 70 да имат инокулация (закрепяне) на вирус при внасяне на патоген. При останалите 30% вирусът няма да успее да се закрепи за дихателната лигавица.

Как се развива заболяването? 70 от 100 контактни са носители. 70% от тях или 49 души няма да развият цял симптомокомплекс, а единична кашлица, неразположение и стабилизиране на втори ден. При забързан, стресов начин на живот, няма и да разберете, че сте болни. Това Ви прави основна заплаха за страната - постоянен и подвижен резервоар на вируса. Тук идва персоналната отговорност. Не паника - отговорност! Ограничаването на социалните контакти до минимум при продължаване на работния процес. Мийте се при влизане и излизане от всяка нова среда, защото може да внесете или да изнесете вируси. Носете маска, ако можете да се сдобиете с такава при контактна среда и при обслужване на възрастните Ви близки. Поддържайте висока хигиена в домовете. Външната врата и антрето са най-важни. Другото - при възможност. Проветрявайте често! Вирусът не може да влезе през прозореца, но може да излезе оттам и да умре в атмосферата.

Заболяване със симптомокомплекс. 21 болни от 100 контактни ще развият болестта. Висока температура до треска, суха (много рядко влажна) кашлица, затруднено дишане - имате усещане, че не Ви стига въздух при легнало положение или при опити за физическа работа, обща адинамия. Всички тези оплаквания не са причина за болнично лечение. Обаждане на личен лекар за съвет относно медикаментозното лечение - повтарям - обаждане! Това е достатъчно за оздравяването Ви в 10-дневен срок. Болнични се издават и със задна дата. Първо се стабилизирате, после ги търсите. Тук идва персоналната отговорност. Няма причина да се криете от работа без заболяване. 

Важната част. От данните, с които разполагаме, при 12 от 100 контактни индивида около осмия ден се наблюдава срив в общото състояние. Всички симптоми от т.5 се засилват и затрудненото дишане се появява в покой при седнало състояние и е постоянно, със задушаване при лежане. Това е моментът да потърсите болнична помощ.

МВнР: Нови ограничения за пътуващите в Европа

Нова информация за ограничения в придвижването на някои държави разпространи външно министерство: Германия: Федерална република Герман...

Паниката и струпването пред спешните болнични отделения с обикновени симптоми на настинка са не само излишни, но ще направят нашите усилия за справяне с вирусната вълна неефективни и недостатъчни. Тестовете за коронавирус също са излишни. На опашката на грипната вълна, ако развиете симптоматиката, имате корона вирус в 90%. Това, че ще го видите на лист от лабораторията, няма да ви накара да се почувствате по-добре. При нужда от хоспитализация, ще бъдете тествани така или иначе.

Страната има материален и медицински персонал да се справи с COVID - 19 само с активното участие на гражданите си, завършва коментарът на доктор Играчев.

(Всичко за коронавируса четете в нашия блог, който се обновява постоянно.)

Припомнете си и емоционалната реч на началника на кризисния щаб за борба с коронавируса у нас генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Еднаква ли е профилактиката за рак в Европа и защо българите не ходят на прегледи?

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване