Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

6457
Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте
Снимка: БГНЕС

Здрави хора не трябва да са в контакт със заразени и доказано болни, не бива да се смесват потоците във връзка с коронавируса. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Само при ясно изразени симптоми – температура, кашлица, тестът за коронавирус може да покаже болен ли си доказано или не, подчерта Кантарджиев пред Нова телевизия.

България тества по-често за коронавирус от САЩ и Япония?

България изглежда е сред държавите, които вземат най-активни мерки в борбата с коронавируса. Макар у нас да са установени едва 6 случая...

Професорът каза, че вече има доставка на защитни костюми и маски в съответните болници. По отношение на т.нар. Втора градска инфекциозна болница, която се предвижда да бъде открита, коментарът на професора беше, че при преобразуване на лечебни заведения първо се мисли за кислородни апарати.

По отношение на твърденията на академик Ангел Гълъбов за възможно добро лекарство за третиране на коронавирус, Кантарджиев отговори, че държавата следи всички медицински публикации. Засега в цяла Европа се приема, че медицински доказано лекарствено средство за лечение на коронавируса няма. Кантарджиев посочи, че е предоставен и материал от 70 страници от китайски колеги, а не „трудно произносими имена” на лекарства.

За финал професорът увери, че Националният кризисен щаб подхожда много внимателно и че винаги ще има критики, че дадени мерки са много сериозни или много леки. "Искаме да избегнем грешките на някои държави и да ползваме най-добрите практики", каза Кантарджиев във връзка с въпрос дали ще бъдат блокирани цели градове, ако стане като в Италия.

Други мнения - на вече бивши отговорни лица

"Това, което ще затрудни работата, е паниката, както от страна на персонала, така и от страна на гражданите". Това прогнозира бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков. По думите му, хората ще търсят медицинска помощ в болницата за безобидни състояния, което ще изостри взаимоотношенията.

Грипната ваканция продължава в четири области до края на седмицата

Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Силистра ще останат в грипна ваканция до края на седмицата, стана ясно от цитирана от БНТ инфор...

Друг бивш началник на "Пирогов" Милан Миланов заяви, че не е оптимист, тъй като ситуацията ще смути работата в болницата. По думите му е притеснителен факта, че пациентът е лежал 2-3 дни в болницата, а пред това време е бил обслужван от много медицински работници, които са били в контакт с него.

Милан Миланов заяви, че е нормално в София да има още случаи на заразени с коронавирус, тъй като това е най-големият град. "В национален мащаб ние катастрофално закъсняхме. Бих бил доволен, ако това заседание на Министерския съвет беше проведено преди 40 дни на тъмно и сега имахме маски и облекла, а не да ги внасяме от Турция", каза още той в интервю за bTV. Той беше категоричен, че няма защо хората да се плашат, тъй като това е обикновен грип.

Психологически поглед

Необходимо е да има здравословен страх, но не панически. Здравословно е да има страх, той ни мобилизира. Това заяви социалният антрополог Харалан Александров във връзка с паниката с коронавируса. Ясно е, че това нещо не се лекува с един литър ракия, категоричен беше Александров.

Според него, известна доза здравословен фатализъм е необходима – тип: „Всички ще умрем”. Никога не сме живяли по-дълго и по-здравословно – сега трябва да проверим какъв е организационният ни и социалният ни капацитет. Ще видим в каква степен сме формирали модерно гражданско общество поради осъзнаването, че сме взаимозависими.

Коронавирусът порази и София (ВИДЕО)

Още два случая на коронавирус са установени у нас. Заразените са 66-годишна жена и 77-годишен мъж, настанени в "Пирогов". Те са дали по...

Още: "Коронавирус: Болните в цял свят са над 119 000, Италия иска помощ от Китай"

"Коронавирус: Нови медицински данни за заразността, симптомите и животът на вируса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване