Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

10030
Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни
Снимка: iStock/Guliver

"Има няколко лекарства, които се тестват в много големи проучвания в световен мащаб. Това се случва в САЩ, Италия и Франция. Най-големи надежди се възлагат на хининоподобните производни - хлороквин и хидроксихлороквин, но също така и за някои типични антивирусни средства от рода на ремдисивир. От няколко дни има и проучване за лечение със серум от вече оздравели пациенти, прилага се и в няколко китайски болници - т.нар.конвалисцентна плазма. Това не е нова методика, тя се прилага още от 1918г., когато е била огромната грипна епидемия отнела животи по цял свят". Това заяви за възможността скоро да има лекарство срещу коронавирус пред Нова тв един от най-добрите кардиолози у нас проф. Иво Петров.

Той обясни, че в такава критична ситуация се изпробват множество варианти, има търсения. Поради това, че отговорността е много голяма е трудно да се създаде бързо такъв вид лечение.

Първа реакция в САЩ срещу сайт, който лъже, че продава ваксина срещу коронавируса

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е затворило уебсайт, който твърди, че продава ваксина срещу коронавируса. Това е първия...

Лекарството

"Искам отново да подчертая, че такъв медикамент няма да е панацея. Той ще намалява симптомите при засегнатите пациенти. Няма да е лекарството, което да отговаря, като ключ на ключалка. Такъв вид терапия ще бъде създадена след не по-малко от 2 години", добави проф. Петров.

"Лекарството е чиста монета. Абсолютно. Това е медикамент, който е докалзал 10-тки години своята роля - основно при пациенти с малария и някои автоимунни заболявания. Той облекчава симптомите при вирусни заболявания от типа на  SARS, който е много сходен със сегашния COVID- 19. И затова основните, първоначални търсения засега са за такива медикаменти, които имат установени други индикации, и в момента се търси тяхна индикация за облекчаване на симптомите.", поясни професора.

Тихи носители на зараза

Кои симптоми облекчава: "Намалява температурата, намалява болката, намалява тази възпалителна буря, която е категорично доказана при пациентите в тежко състояние. Т.е. тези, които умират от инфекцията COVID-19, умират с картината на т.нар."Възпалителна буря", т.е. активизират се всички елементи на възпалението, които засягат всички органи. За съж''аление най-често сърцето."

The Guardian: Кога ще има ваксина за коронавируса?

Дори и най-ефективните драконови мерки за борба с разпространенито на коронавируса в най-добрия случай могат само да го забавят. Светов...

Има ли опасности: "Не трябва да се прекалява с дозата. Хининът и хиноиноподобните при някои пациенти, податливи на ритъмни разстройства, увеличават риска от потенциално ритъмно нарушение, особено когато се взимат във висока доза и продължително време. Затова моят апел е такъв тип терапия да се прилага при пациенти с най-малко тежки симптоми и най-важно - в болнични условия.", препоръча професора.

Коя е най-уязвимата група: От статистиката на болниците в Китай става ясно, че най-уязвимата група са хората с сърдечно-съдови болести, а не тези с хронични белодробни инфекции, подчерта професора. Това става ясно, чрез сравнение между оздравелите и починалите - резултатите са: 43% от всички заболели са имали предходни сърдечно-съдови проблеми, в 59% от починалите се установява повреда в миокарда. С такъв проблем оздравелите са едва 7%. Явно миокарда е такава тъкан, която е  податлива на това възпаление и се получава индиректен миокардит или троомбози на артериите на сърцето - различни са сценариите, но фактите са ясни. А уязвими са всички пациенти, които са имунокомпрометирани.'

Руски учени разшифровали пълния геном на коронавируса

Ще може ли България да произвежда откритото лекарство  "България има няколко изключително добри фармацевтични фирми с големи заводи. Предполагам, че производството на тези лекарства ще бъде възможно. В каквъ срок това може да се случи, не знам, каза професорът.

Актуална информация за разпространението на коронавируса

Русия ще тества ваксина срещу новия коронавирус върху порове и примати

Руският Федерален държавен научен център "Вектор" в Новосибирск разработва ваксина срещу новата коронавирусна инфекция, която ще тества...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com