Факти за гладиаторите, които може би не знаете

52396
Факти за гладиаторите, които може би не знаете
Снимка: iStock

Кърваво клане без правила и разпоредби – така повечето хора си представят гладиаторските битки. Още знаем по Спартак, че всички гладиатори са били роби и само мъже са се биели на арената. А знаете ли, че гладиаторските битки и сумо схватките имат обща причина за възникване, каква роля е била отредена на жените в битките и как хората са използвали потта и кръвта на гладиаторите? Подбрали сме малко известни факти за гладиаторските битки - едно от най-популярните древни зрелища.

Жени също се биели

Робините редовно били изпращани на арената заедно с мъжете, но някои свободни жени грабвали меча по собствена воля. Историците не са сигурни кога точно жените са се появили в редиците на гладиаторите, но към I век от нашата ера те са станали обичайна гледка в битките. Релеф, датиран от около II век, изобразява битка между две гладиаторки, наречени Амазонка и Ахилия.

Амазонка и Ахилия. Снимка: TimeTravelRome / CC BY 2.0


Не всички гладиатори са били роби

Не всички гладиатори били извеждани на арената във вериги. Към I век вълнението от битката и ревът на тълпата започнали да привличат много свободни хора, които започнали доброволно да се записват в гладиаторските школи в надеждата да спечелят слава и пари. Често това били бивши войници, а славата на гладиаторите преследвала и някои патриции от висшата класа, рицари и дори сенатори.

Гладиаторите невинаги се биели до смърт

Най-известната арена е била Колизеумът. Вторият по големина амфитеатър се намира на територията на съвременен Тунис. Арени са запазени и в Париж и дори в хърватския град Пула.

Холивуд често изобразява гладиаторските битки като кървав бой без правила, докато повечето от съревнованията се провеждали по много строги правила. Съревнованията обикновено били двубой между двама мъже с еднакъв ръст и опит. Имало дори съдии, които спирали битката веднага щом един от участниците бил тежко ранен. Освен това двубоят можел да завърши наравно, ако публиката се отегчи от дългата битка.

Тъй като поддържането на гладиатори било скъпо, техните господари не искали боецът да бъде убит напразно. Животът на гладиатора обаче бил кратък: историците са изчислили, че на всеки 5-10 битки един от участниците загивал, освен това рядко гладиатор доживявал до 25 години.

Гладиаторите рядко се биели с животни

Public Domain

Дали ни харесва, или не, Колизеумът и други римски арени днес често се асоциират с лов на животни (или обратно). Първо, битката с диви животни е била запазена за бестарии - специален клас воини, които се биели срещу всякакви животни: от елени и щрауси до лъвове, крокодили, мечки и дори слонове. Ловът на животни обикновено бил първото събитие от игрите и не било необичайно много нещастни същества да бъдат убити в поредицата от битки. Девет хиляди животни били убити по време на 100-дневната церемония по откриването на Колизеума. Второ, дивите животни били също популярна форма на екзекуция. Осъдените престъпници и християни често били хвърляни на хищни кучета, лъвове и мечки като част от ежедневните забавления. Една от най-покъртителните подобни сцени е изобразена в историческия роман "Quo Vadis" на Хенрик Сенкевич от 1896 г.

Първоначално схватките били част от погребални церемонии

Много древни хронисти описват римските игри като заимствани от етруските, но сега повечето историци са склонни да вярват, че гладиаторските битки са възникнали като погребален ритуал за богаташите. Впрочем в това те са подобни на древната японска борба сумо, която също първоначално е била част от погребален обред. Римляните вярвали, че човешката кръв помага за пречистване на душата на починалия, а състезанията можели да заменят човешките жертвоприношения. По-късно погребалните игри се разширили по време на управлението на Юлий Цезар, който организирал схватки между стотици гладиатори. Зрелищата се оказвали толкова популярни, че към края на I век пр.н.е. чиновниците започнали да финансират боевете, за да получат разположението на масите.

Императори също участвали в битките

Провеждането на гладиаторски игри било лесен начин за римските императори да спечелят любовта на хората, но някои от тях отишли по-далеч и не се ограничили до организирането на зрелища. На арената се представили Калигула, Тит, Адриан, Комод (той провел цели 735 битки. Инсценирани, разбира се) и други. Естествено, при строго контролирани условия: с тъпи оръжия и под стриктния надзор на охраната.

"Палец надолу" невинаги означавал смърт

Картината "Pollice Verso" на Жан-Леон Жером. Public Domain

Киното често пресъздава грешно историята. Легендарният жест с палец не прави изключение.

Тук си струва да поясним: относно легендарния жест, описан с фразата Pollice Verso (лат. „обърнат палец“), учените спорят и до днес. Някои историци смятат, че знакът на смъртта всъщност може да е бил „палец нагоре“, докато „палец надолу“ може да е означавал милост и да се е тълкувал като „мечове долу“. Какъвто и жест да е бил използван, той обикновено е бил придружаван от пронизващите викове на тълпата "Пусни!" или "Убий!". Жестът е популяризиран през 1872 г. от френския художник Жан-Леон Жером в картината "Pollice Verso", която в наши дни е впечатлила силно Ридли Скот по време на снимките на филма "Гладиатор".

Гладиаторите имали собствени категории

По времето, когато Колизеумът бил открит около 80 г. от н.е., гладиаторските игри се превърнали от неорганизирана битка до смърт в добре регламентиран, макар и кървав, но все пак спорт. Бойците били разпределени по класове в зависимост от техните постижения, ниво на умения и опит, всеки имал своя специализация в използваните оръжия и бойна техника. Най-популярни били траките и техните основни противници мирмилоните. В романа "Спартак" на Рафаело Джованьоли главният герой се бие на арената именно с тракийско въоръжение. Имало и еквити, които влизали на арената на коне; еседарии, които се биели на колесници; и димахери, които владеели два меча едновременно.

Гладиаторите били истински звезди

Съществуват легенди, според които Спартак - храбрият предводител на робското въстание срещу Рим, е роден в региона на Сандански. В наши дни статуята на Спартак е един от символите на града. Снимка:  tourism.government.bg

Портрети на много успешни гладиатори украсявали стените на обществени места. Децата си играели с глинени фигури на гладиатори. Най-предприемчивите бойци рекламирали хранителни продукти. Много жени носели бижута, напоени с кръвта на гладиатори, а някои дори смесвали гладиаторската пот, която се смятала за специален афродизиак, в кремове за лице и друга козметика. Очарователно... нали? Усеща се цялата атмосфера. А какви други факти за гладиаторите съществуват?

Гладиатори се обединявали в профсъюзи

Гладиатори след битка. José Moreno Carbonero (1882) / Public Domain

Макар че редовно са били принуждавани да се бият до смърт, гладиаторите смятали себе си за своеобразно братство, а някои дори се обединявали в съюзи със своеобразни лидери и божества-защитници. Когато воин загинел в битка, тези групи организирали достойно погребение на своя другар и ако той имал семейство, плащали парично обезщетение на роднините за загубата. Ето какви интересни особености са имали гладиаторските битки.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com