Масов гроб на хора без черепи от времето на неолита е открит в Словакия

3640
Масов гроб на хора без черепи от времето на неолита е открит в Словакия
Снимка: I. Cheben / Institute of Archaeology of the Slovak Academy of Sciences

Масов гроб, датиран около 5250 – 4950 г. пр.н.е., откриха археолози в Словакия. В траншея те разкопали множество кости, принадлежащи на най-малко 35 души, много от които още деца. В същото време учените обърнали внимание на факта, че сред тези останки има само един череп. Това съобщава Институтът по археология на Словашката академия на науките.

Масовите гробове, в които са погребани жертвите на едно събитие (например въоръжен сблъсък, епидемия или ритуално убийство), са доста редки в дълбоката древност. В Европа са известни подобни обекти, датиращи от епохата на неолита. Например в Германия, по време на разкопки в Талхайм, археолозите открили яма с дължина около три метра, в която се намирали останките на 18 възрастни и 16 деца, починали от насилствена смърт, за което свидетелстват многобройни травми.

Този обект се отнася към представителите на културата на линейната керамика и датира приблизително от 4900 – 4800 г. пр.н.е. Друг пример за масов гроб (Аспарн-Шлетц), отнасящ се към същата култура, е открит от археолози в Австрия. В ров, опасващ селището, изследователите открили останките на 67 души, убити около 5207 – 4849 г. пр.н.е. Известни са и примери за масови гробове на хора без видими следи от насилие – например селището в Менвил във Франция или паметникът Видерщат в Германия.

Заслужава да се отбележи и масовият гроб на културата на кълбовидните амфори, открит през 2011 г. близо до полското село Кошице. Там археолозите разкопаха останките на 15 мъже, жени и деца, починали около 2880 – 2776 г. пр.н.е. Антрополозите са установили, че всички тези хора са били убити с удари по главата. Палеогенетичният анализ показал, че останките принадлежат на седем жени и осем мъже, които са били в родствени връзки. Освен това хората, които са ги погребали, са знаели за това. Те положили телата на близки роднини едно до друго, като майки с деца и братя със сестри.

I. Cheben / Institute of Archaeology of the Slovak Academy of Sciences

Съвместна експедиция на Института по археология на Словашката академия на науките и Университета Кийл под ръководството на д-р Иван Чебен за седми сезон проучва един от най-големите селищни комплекси от каменната ера в Централна Европа, открит в малкото градче Врабле в Южна Словакия. Този паметник, обхващащ площ от около 50 хектара, е датиран от археолозите около 5250 – 4950 г. пр.н.е., тоест епохата на неолита. Подробно геофизично проучване на селището разкрило останките от повече от 300 дълги къщи. В същото време, според изследователите, на всеки отделен етап от съществуването на селището броят на такива жилищни сгради може да е достигал 50 – 70. Освен това селището е било оградено с ров и палисада.

Археолозите отбелязват, че още през миналите сезони са открили погребения в селището. Тази година обаче те се натъкнали на траншея, в която имало голямо струпване на кости. Според изследователите в нея са се намирали останките на поне 35 души. Според антрополога Зузана Хукелова телата първоначално са били погребани в различни положения, като легнали по гръб, по корем, настрани и в жабешка поза. Тя отбелязва, че черепите почти на всички тези хора липсват – археолозите са открили само един, който е принадлежал на дете. По предварителни оценки много от тези хора са били тийнейджъри.

M. Ruttkay / Institute of Archaeology of the Slovak Academy of Sciences

С помощта на допълнителни изследвания учените очакват да разберат защо всички тези хора са се озовали в общ гроб. Може би са били жертви на масово насилие, избухване на епидемия или са били принесени в жертва като част от ритуал. Изследователите също възнамеряват да разберат как тези хора са свързани генетично, както и да установят кога са загубили черепите си. В допълнение в този масов гроб археолозите открили пробит човешки зъб, който може да е бил част от някакъв вид амулет.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Отстъпващите води на езерото Ван разкриха пристанище на царството Урарту

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com