Нови данни за невероятна хипотеза: Гените на коронавируса може да се възпроизведат в човешкото ДНК

8032
Нови данни за невероятна хипотеза: Гените на коронавируса може да се възпроизведат в човешкото ДНК
Снимка: iStock

Имаме недвусмислени доказателства, че коронавирусът SARS-CoV-2 може да влезе в човешкия геном. Това твърдят биологът Рудолф Яниш и специалистът по генно инженерство Ричард Йънг от Масачузетския технологичен институт.

За пръв път двамата взривиха Twitter с тази хипотеза още през декември 2020 година, когато публикуваха научен труд, който обаче не беше потвърден от независим екип и по-късно беше отхвърлен за окончателна публикация. Сега те публикуваха нова статия, която списание Science цитира.

Доклад: Починалите от COVID-19 в света може да са два пъти повече от официално обявените

Броят на смъртните случаи, дължащи се на коронавирус в света, може да бъде повече от два пъти по-висок, както следва от наличните офици...

Гените на SARS-CoV-2 са съставени от РНК, а според двамата учени, в редки случаи ензим в човешките клетки може да копира вирусните последователности в човешкото ДНК и да ги вмъкне в нашите хромозоми. Ензимът - т.нар. обратната транскриптаза, е кодиран от LINE-1 елементи - последователности, които обхващат 17% от човешкия геном и са спомен на организма ни от прекарани в далечното минало инфекции от ретровируси.

Учените са успели да докажат тезата си в лабораторни условия с култури от човешки клетки. И смятат, че точно това обяснява защо в много редки случаи хора, които са преболедували COVID-19 и вече нямат симптоми, дават положителен резултат при PCR тест.

Двамата обаче са категорични – тази способност на SARS-CoV-2 не значи, че ваксините срещу него могат да правят същото. Причината – разрешените за употреба ваксини в Европа и САЩ действат на база технология, която не използва умъртвен цял вирус.

Само че тезата на Яниш и Йънг бива оборвана от техни колеги. Седрик Фешот от университета Корнел е категоричен, че не би публикувал научен труд само на база данните, предоставени от двамата. Според него и негови колеги, въпросните следи на "клетки-химери", които са се получили при изследванията на Яниш и Йънг, всъщност стават факт заради самата технология на изследване, а не заради естествен процес. Самите Яниш и Йънг признават, че тази хипотеза е възможна – но само след първата си публикация. При сегашната вече вадят нови доказателства, включително, че части от LINE-1 елементи странят от интегрираната вирусна генетична последователност т.е. има следа, а на подобен принцип действа PCR технологията за откриване на вируса. В изследването участва Стивън Хюз, част от Американския национален институт по рака, който е един от скептиците, критикували първата публикация, но вече е съавтор на втората.

Доц. Любомира Николаева: Разковничето за овладяването на инфекцията e ваксината

„Разковничето за овладяването на епидемията е ваксината“. Това заяви ръководител на отдел „Вирусология“ в Нацио...

Въпросът е дали това откритие означава нещо що се отнася до ефекта на COVID-19 върху разболял се човек? Засега всякакви хипотези са спекулации, но е възможно SARS-CoV-2 да се "внедрява" в тъкани на живи хора – няма обаче достатъчно данни, които да подкрепят това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?

Археолози откриха най-древния пиърсинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com