Откриха къде се е скрил един от най-кръвожадните пирати на XVII век

62044
Откриха къде се е скрил един от най-кръвожадните пирати на XVII век
Снимка: iStock

Сребърни монети и наскоро открити документи потвърждават версията, че известният английски пират Хенри Евъри, за когото бил обявен първият световен лов, се е скрил в Нова Англия, преди да отплава за Ирландия и да изчезне с вятъра, пише Phys.org.

„Днес има все повече неоспорими доказателства, че Евъри се е укривал от правосъдието в американските колонии“, казва историкът Джим Бейли, който е прекарал много години в опити да разгадае мистериозното изчезване на един от най-безмилостните пирати на XVII век.

Изображение на Хенри Евъри от XVIII век (Неизвестен автор / Public Domain)

Преди няколко години Бейли открил необичайна монета с арабски надпис в Мидълтаун, Роуд Айлънд (САЩ). Изследванията потвърдили, че тази монета е сечена през 1693 г. в Йемен. След това Бейли изяснил, че тази сребърна монета е от съкровище на стойност милиони долари, което Хенри Евъри и неговата банда безочливо заграбили по време на нападение срещу тежко въоръжения търговски кораб Gang-i-Sawai. Този кораб принадлежал на владетеля на Моголската империя (ислямска държава, просъществувала на Индийския субконтинент от 1526 до 1858 г.; до края на XVII век обединява почти цяла днешна Индия) Аурангзеб. Евъри и неговите пирати нападнали този кораб и неговия ескорт на 7 септември 1695 г. Смята се, че тогава пиратът успял да плячкоса около половин милион златни и сребърни монети.

Историческите хроники разказват, че Евъри лично и членове на неговия екипаж са изтезавали и убивали пътниците на търговския кораб, след което са отплавали за Бахамските острови със заграбеното. Това събитие, заедно с другите престъпления на Евъри, накарало английския крал Уилям III да обяви огромна награда за залавянето на пирата.

Прокламацията за залавянето на Хенри Евъри с награда от 500 лири стерлинги, издадена от Тайния съвет на Шотландия на 18 август 1696 г. (National Library of Scotland / Public Domain)

Към днешна дата, по думите на Бейли, вече са открити 26 монети в Нова Англия (регион на САЩ, който включва щатите Мейн, Върмонт, Ню Хемпшир, Масачузетс, Кънектикът и Роуд Айлънд), които също са били на заловения кораб.

Друго доказателство за присъствието на Евъри в английските колонии е откриването в щата Роуд Айлънд на малък къс злато и още две арабски сребърни монети. Според Бейли този къс самородно злато е добит на територията на Златния бряг на Африка (днешна Гана), център на търговия с роби в края на XVII и началото на XVIII век. Известно е, че Евъри е плячкосал значително количество злато, докато плавал край бреговете на Западна Африка.

Картина от началото на ХХ век, изобразяваща срещата на Евъри с внучката на император Аурангзеб и нейната свита. (John Ward Dunsmore / Public Domain)

Но сега Бейли има повече доказателства, че Хенри Евъри се е укривал в Америка. Историкът открил стари записи, според които корабът, заловен от пиратите на Евъри, е пристигнал през 1696 г. в Нюпорт, Роуд Айлънд. Освен това други документи разкриват, че той е имал планове да отплава от Бахамите до Нова Англия и след това до Ирландия.

„Смятам, че Евъри е бил в колониите повече от месец и вероятно е претеглял различни възможности: да остане тук или да се върне в Англия“, казва Бейли. И пиратът е избрал последния вариант.

Сега историкът иска да изясни какво се е случило с Евъри, след като е изчезнал след пребиваването си в Индия през лятото на 1696 г. Самият Хенри Евъри е станал вдъхновение за героите на няколко приключенски романа. Също в компютърната игра Uncharted 4 главните герои търсят съкровищата на този кръвожаден пират. Въз основа на тази игра е заснет филмът Uncharted с участието на Том Холанд, Марк Уолбърг и Антонио Бандерас, който излезе тази година.

ОЩЕ: Химичен анализ потвърди мястото на гибелта на XIX римски легион

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...