Химичен анализ потвърди мястото на гибелта на XIX римски легион

52518
Химичен анализ потвърди мястото на гибелта на XIX римски легион
Снимка: Friedrich Gunkel / Public Domain

Германски учени проведоха химически анализ на артефакти, открити на мястото на вероятната гибел на римските войски по време на битката в Тевтобургската гора през деветата година от нашата ера. Изследването е потвърдило, че германците са унищожили XIX легион в селището Калкризе, първите археологически доказателства за което са открити през 1987 г. Това се съобщава на сайта на Bergbau-Museum в Бохум.

През септември на деветата година от нашата ера три римски легиона (XVII, XVIII и XIX), три кавалерийски части и шест кохорти пехотинци начело с Публий Квинтилий Вар, придружени от роби, слуги, занаятчии и жени, се придвижват през Германия от летния към зимния си лагер. По време на този поход Вар и войските му са убедени да свият от широкия павиран път в Тевтобургската гора, където са нападнати от германски племена, водени от вожда на херуските Арминий. В резултат на тази неочаквана атака и трите легиона, заедно с командира, загиват, а самата битка води до дълга борба между империята и германците, които в крайна сметка успяват да защитят своята независимост. Според историците в Тевтобургската гора са загинали около 15 – 20 хиляди римски войници, офицери и цивилни.

Един от най-спорните моменти от тази битка е мястото, където се е разиграла. До 80-те години на миналия век учените имаха на разположение само данни от писмени източници, от които беше проблематично да се установи това. По това време имало събрани около 750 различни хипотези.

Но през 1987 г. английски любител археолог открива недалеч от град Оснабрюк (Долна Саксония), в селището Калкризе, материални доказателства за битката между римляните и германците, след което с работата се заемат професионалните учени. Макар че мнозина първоначално са скептични към научното откритие, днес Калкризе се смята от повечето изследователи за мястото на смъртта на Вар и неговите легиони. В същото време има достатъчно критици на тази версия на развитието на събитията.

Германските воини атакуват (Otto Albert Koch / Public Domain)

Учени от три германски организации се обединили в научен проект за изследване на римски артефакти, открити в Калкризе, където според преобладаващата хипотеза се е състояла битката в Тевтобургската гора. С помощта на химичен анализ изследователите решили да установят на кое от римските подразделения принадлежат откритите вещи.

Във всеки легион имало ковачници, където оръжия, оборудване и лични вещи били давани за ремонт. По време на тази работа изделията получавали странични микропримеси, чийто анализ дава възможност да се отличи една работилница от друга. Общо за две години изследвания учените изследвали около 550 предмета от бронз и месинг. Те изяснили отличителните черти, характерни за вещите на различни легиони, при анализа на артефакти, чиято връзка с конкретните легиони е известна от писмени източници.

Реконструирани укрепления край Калкризе (Markus Schweiß / CC-BY-SA-3.0)

В резултат на изследването учените стигнали до извода, че артефактите, свързани с XIX легион, се различават значително от вещите на другите римски части, които са били разположени в Германия. Освен това находките от Дангщетен, където тази част е била разположена преди битката, и артефактите от Калкризе се оказали идентични по примеси. В същото време артефактите от лагерите на легионите, които не загинали в битката, се различават значително по своя състав.

Учените заключили, че това служи като допълнително доказателство в полза на гибелта на XIX легион в Калкризе. Това поставя под съмнение аргумента на критиците на хипотезата, че множество римски предмети, открити на тази територия, може да са свързани с кампанията на пълководеца Германик през 15 г. сл.Хр.

ОЩЕ: Римският император, чиято съпруга отказва да го спаси, когато е погребан жив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос