X
 
 

Откриха останки на най-големия древен лъв в света – тежал 1 500 килограма

5152 1
Откриха останки на най-големия древен лъв в света – тежал 1 500 килограма
Снимка: Pixabay.com
Гигантски лъв с огромни зъби, бродил из кенийската савана преди повече от 20 милиона години, е един от най-големите месоядни бозайници, съществували някога.

Екип изрови долна челюст, зъби и други кости на нов вид, Simbakubwa kutokaafrika - Swahili (Симбакуба) от типа "голям африкански лъв", предаде AFP.

Лъвовете в разградския зоопарк са болни и недохранени, установи проверка

Лъвовете в зоопарка в Разград са болни и недохранени. Това установи проверка на български и германски специалисти от екипа на фондация...

Те са изчислили, че вероятно е тежал до 1 500 килограма и може би се е хранел със слоноподобни същества, живели там по онова време.

„Базирайки се на огромните му зъби, смятаме, че Симбакуба е специализиран хиперхищник, който е значително по-голям от съвременния лъв и вероятно по-голям от полярна мечка“, казва Матю Бортс от университета Дюк, съавтор на изследването заедно с университета в Охайо.

Древни рисунки описват създанието като гигантска ловуваща голяма котка, с козина и огромни зъби.

Екипът на проучването, публикуван в списанието "Палеонтология на гръбначните животни", каза, че Симбакуба е живял в днешна Кения преди около 23 милиона години, ключов период в еволюцията на месоядни бозайници.

Как учени откриха нов вид бозайник у нас?

Птиците и бозайниците в Европа са едни от най- изследваните и проучвани родове още от 300 години насам. А наскоро се оказа, че в Странд...

Те заявиха, че откритието може да хвърли светлина върху това, как свръхголемите хищници и плячката им се развиват в продължение на милиони години около края на Палеогенската епоха - периодът, в който бозайниците се уголемяват от малки гризачи до много по-различни видове. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  И кой ги е нарисувал преди 23 милиона години , за кои древни художници пишете?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  А как ли е изглеждал този, който е оставил древните рисунки преди 23 млн. години?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  А , точно в 10 кята. Кога ще покажат и хората великани ? Ама няма да го направят. Ние живеем в Глобални /македонизми/ . От глупостите на дарвин до покриването на факите за извънземен разум.
  : 1 !